NEN


Ventilatiesystemen in categorieën

vrijdag 17 augustus 2007, 13:53

De Nederlandse normen voor ventilatie in woningen en gebouwen, NEN 1087 en NEN 8087, worden vernieuwd. Die veranderingen hebben naar verwachting nauwelijks gevolgen voor de Nederlandse installateurs, adviseurs en hun opdrachtgevers.

Ze zijn het gevolg van de harmonisatie met de Europese normen op dit terrein. Toch heeft NEN deze zomer een nieuwe praktijkgids over ventilatie uitgebracht. Want hoewel er aan de normen niet zo heel veel zal veranderen, is er de afgelopen jaren in de praktijk juist veel gebeurd op het gebied van woning- en gebouwventilatie. De snelle technologische innovatie van ventilatiesystemen en componenten daarvoor werd voor een deel gedreven door de maatschappelijke actualiteit. Zo valt te denken aan de klachten over de binnentemperaturen in zorgcentra en nieuwbouwwoningen. Of aan de resultaten van verschillende onderzoeken naar de kwaliteit van het binnenmilieu in schoolgebouwen.

In verband met deze ontwikkelingen stellen maatschappelijke organisaties, consumentenverenigingen en het Garantie Instituut Woningbouw (GIW) extra eisen aan de kwaliteit van woning- en gebouwinstallaties, terwijl het energieverbruik en de CO2-emissie in de gebouwde omgeving van overheidswege verder moeten worden teruggebracht. Dit alles heeft bij fabrikanten geleid tot een stroomversnelling in de ontwikkeling van innovatieve energiezuinige technieken voor de klimaatbeheersing, waarvan ventilatiesystemen deel uit maken.

Verwarring
Die moderne ventilatietechnieken presteren alleen optimaal en met voldoende energierendement, indien ze met de grootste zorgvuldigheid worden ontworpen, geïnstalleerd, ingeregeld en onderhouden. Daarnaast is door de vele nieuwe ontwikkelingen begripsverwarring in de markt ontstaan onder installateurs, adviseurs en hun opdrachtgevers. Velen weten bijvoorbeeld niet meer precies wat onder termen als 'gebalanceerde ventilatie' of 'vraaggestuurde ventilatie' mag en moet worden verstaan. De nieuwe praktijkgids inventariseert de jongste ontwikkelingen en deelt ze in naar type systeem.

Lees meer over dit onderwerp in NEN Installatiemagazine nummer 4. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Vakblad InstallatieMagazine (Publicatie) Praktijkgids Bouwbesluit Ventilatie (2e druk) (Publicatie)