KNHS


Goud voor Nederland op EK springen

17 augustus 2007

MANNHEIM (KNHS) - Het Nederlandse team, bestaande uit debutant Vincent Voorn (Dinteloord) met Audi's Alpapillion Armanie en de golden boys van Aken 2006: Jeroen Dubbeldam (Weerselo) met BMC Up and Down, Albert Zoer (Echten) met Okidoki en Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce Berlin, heeft onder leiding van bondscoach Rob Ehrens de landenwedstrijd op het EK winnend afgesloten, en daarmee onderstreept dat het succes van het WK Aken 2006 niet een op zichzelf staande gebeurtenis is geweest.

De wijze waarop de overwinning tot stand kwam was indrukwekkend. Voorn, de eerste starter, toverde een foutloos rondje uit de rijcap, die zo simpel leek, maar het tegenovergestelde was het geval. Juist toen hij binnenreed begon het te regenen en zette het publiek massaal de paraplu op. De anders wel eens kijkerig'' reagerende schimmel verblikte en verbloosde ditmaal echter niet en deed zijn werk zoals gehoopt kon worden.
Jeroen Dubbeldam, die ook in de stromende regen reed, bleef met BMC Up and Down eveneens foutloos, maar kreeg ondertussen wel te maken met door de regen glad geworden teugels en een steeds sterker wordend paard. Toch wist Dubbeldam de controle te behouden. Routinier Dubbeldam, die al in 1994 op het EK voor Young Riders individueel goud won, werd in 2000 in Sydney Olympisch kampioen, in 1999 won hij met het team brons op het EK, in 2001 won hij de Grote Prijs van Aken, in 2005 brons met het team en individueel op het EK. In 2006 behaalde hij goud met het team in Aken en nu wederom goud met het team op een EK. Daarmee is hij met afstand de meest succesvolle springruiter van Nederland ooit.
Direct na Dubbeldam maakte de Duitser Christian Ahlmann met Cöster een foutje, en daardoor zou de derde starter, Albert Zoer, met een foutloze rit Nederland reeds het goud kunnen bezorgen. Ook de eerste Duitse starter, Marcus Ehning, was voor de derde dag op rij gediskwalificeerd, dus Duitsland stond minimaal op 4 punten. Okidoki galoppeerde binnen, sprong over de eerste sprong en toen wisten de kenners op de tribune al dat er niets meer mis kon gaan. Het paard sprong zo gemakkelijk en met zoveel kracht dat het leek alsof hij zweefde. Zoer bleef foutloos en toen kon het Nederlandse feestje beginnen. Als laatste reed voor Nederland Gerco Schröder met Eurocommerce Berlin de ring binnen. De schimmel gooide twee balken uit de lepels en dat was sneu. De oorzaak? Daar kan men naar gissen. Misschien was het de weggevallen druk om koste wat het kost foutloos te blijven en begon Gerco net een fractie minder geladen aan zijn rit dan vorig jaar in Aken, toen hij juist foutloos moest blijven om Nederland de wereldtitel te bezorgen.

Rob Ehrens verwoordde de waarde van deze titel - na 1991 La Baule eindelijk weer eens een Europese titel voor Nederland - als volgt: "Ik ben natuurlijk blij, maar dan wel het meest met het collectief dat we gevormd hebben en de wijze waarop onze ruiters en paarden hebben gepresteerd. Er zijn geen fouten gemaakt, er werd top gepresteerd, er was een fijne sfeer en dat resulteerde in souvereine ritten". Uiteindelijk bleek de ene fout van Ahlmann het Duitse team fataal te zijn geworden om goud te winnen. Voor de Zwitsers was het een nog zuurdere dag. Na op de eerste dag tweede te staan zakten zij op de tweede dag naar het brons en uiteindelijk eindigden zij op de vierde plaats, omdat de Britten zeer sterk acteerden en het brons wonnen. In het individuele klassement gaat de in Nederland gefokte L.B. No Mercy (v. Libero H) met de Zwitserse Christina Liebherr nog steeds aan de leiding, gevolgd door de Duitsers Ludger Beerbaum en Meredith Michaels-Beerbaum. Op de vierde plaats, temidden van routiniers, staat inmiddels de Nederlandse debutant van het gezelschap Vincent Voorn, op de voet gevolgd door Jeroen Dubbeldam. De afstand tussen Liebherr en de als zevende geplaatste Noor Morten Djupvik met Bessemeinds Casino is minder dan één springfout. Albert Zoer is door zijn goede ritten van gisteren en vandaag opgeklommen naar een 17de plaats en ook hij mag zondag zijn Okidoki starten. Dat geldt helaas niet meer voor Gerco Schrder met Eurocommerce Berlin. Zij beëindigden dit EK op een 29ste plaats en de individuele finale staat slechts open voor de beste 25 combinaties.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag/eindstand EK springen teams:


1) Nederland - 7.37

2) Duitsland - 5.18

3) Groot-Brittannië - 15.43

4) Zwitserland - 18.13

5) Zweden - 13.65

Tussenstand EK springen individueel:


1) Christina Liebherr (Zwi) - L.B. No Mercy - 0 (0 + 0 + 0)
2) Ludger Beerbaum (Dui) - Goldfever - 1.11 (1.11 + 0 + 0)
3) Meredith Michaels-Beerbaum (Dui) - Shutterfly - 1.54 (1.54 + 0 + 0)
4) Vincent Voorn (Dinteloord) - Audi's Alpapillon Armanie - 2.01 (2.01
+ 0 + 0)

5) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Up and Down - 2.24 (2.24 + 0 + 0)
6) Jos Lansink (Bel) - Al Kaheel Cavalor Cumano - 2.42 (2.42 + 0 + 0) 17) Albert Zoer (Echten) - Okidoki - 7.08 (7.08 + 0 + 0) 29) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Berlin - 11.12 (3.12 + 0
+ 8)

Voor meer informatie zie: www.em2007.de

Programma:

zondag 19 aug. / 13.15 - 14.15 uur - 1e ronde finale EK individueel - deel 1 (25 paarden)
15.15 - 16.10 uur - 2e ronde finale EK individueel - deel 2 (20 paarden)
16.30 uur - huldiging EK individueel

Foto: www.melissen.net