Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 18 augustus

Fryslân, 18-08-2007 o Politieberichten van vrijdag 17 augustus 07.00 uur t/m zaterdag 18 augustus 11.00 uur

Sneek: inbraak bedrijf
De politie onderzoekt de inbraak in een bouwkeet, die staat aan de Harste. De inbraak is gepleegd in de nacht van donderdag op vrijdag. Gestolen is een laptop. Onbekend is hoe men is binnengekomen. De technische recherche onderzoekt de inbraak. Aangifte is gedaan door een 29-jarige inwoner van Wommels.

Hurdegaryp: politie onderzoekt openlijke geweldpleging
De politie onderzoekt een openlijke geweldpleging tegen goederen. Donderdagochtend vroeg werd bij een winkel aan de Fuormanderij de voordeur vernield met een winkelwagentje. De vernieling is gepleegd door een groepje jongeren, circa 8 10 in getal. Bij een nabijgelegen meubelzaak werd een vlag gestolen, ook werd hier een bloembak vernield. Ook een raam van een nabij geparkeerde auto werd vernield. De groep verdween na de vernielingen in de richting van Leeuwarden. De politie heeft nog een zoekslag gemaakt, maar de groep werd niet meer aangetroffen. Er zijn camerabeelden gemaakt. Een aantal verdachten is herkend en zal binnenkort worden aangehouden. Aangifte is gedaan door een 38-jarige inwoner van Burgum.

Makkinga: aanrijding met gewonde
De politie heeft vrijdagochtend geassisteerd bij een aanrijding op de Bercoperweg. Een 61-jarige automobilist uit Oosterwolde reed weg vanaf de Grindweg en wilde de kruising met de Prikkedam/Twijtel recht oversteken naar de Bercoperweg. Hij verleende daarbij geen voorrang aan een van rechts komende en over de Twijtel rijdende auto, bestuurd door een 57-jarige inwoner van Jubbega. Een aanrijding was het gevolg. Een 49-jarige inwoner van Donkerbroek, die in de auto van de inwoner van Jubbega zat, moest, met onbekend letsel, per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten worden vervoerd. Beide voertuigen zijn door een berger afgesleept.

Marrum: politie zoekt veroorzaker ongeval
De politie onderzoekt een aanrijding met letsel op de Hearewei. Het ongeval gebeurde vrijdagmiddag omstreeks 14.15 uur. Een 14-jarige inwoner van Holwerd is naar het ziekenhuis vervoerd.
De jongen stond met zijn fiets stil op de kruising Ringweg/Lege Hearrewei. Er naderde een oude rode tractor, zonder cabine, die werd bestuurd door een oudere man. Achter de tractor hing een ouderwetse houten aanhanger, beladen met platen hout. De lading van deze tractor was dusdanig hoog dat de fietser er niet overheen kon zien. De tractor sloeg vervolgens rechts af de Lage Hereweg op in de richting van Hallum. Om de bocht te halen ging de tractor uiterst rechts rijden. Het rechterachterwiel van de achterste as van de aanhangwagen reed vervolgens over het achterwiel van de jongen heen. Deze kwam ten val en onder zijn fiets terecht, terwijl de band van de aanhangwagen over het achterwiel van de fiets van de jongen reed. Ook kwam het slachtoffer nog klem te zitten tussen zijn fiets en een ijzeren paaltje. De tractorbestuurder heeft waarschijnlijk niets van de aanrijding gemerkt en is doorgereden. De jongen is naar het ziekenhuis in Dokkum gebracht, mogelijk met een gebroken been. Graag komt de politie in contact met de tractorbestuurder of met eventuele getuigen via het algemene nummer van politie Fryslân, 0900 8844.

Heerenveen: onrustig begin SC Heerenveen Willem II
Vrijdagavond werd de wedstrijd Sc Heerenveen Willem II gespeeld. Vanuit Tilburg was een bus met supporters omstreeks 17.00 uur al in Heerenveen. Enkele supporters van Willem II lieten zich op de Gedempte Molenwijk uitdagend zien. Door tijdig ingrijpen van de politie bleef alles rustig. Twintig voor aanvang van de wedstrijd dreigde het even uit de hand te lopen. Op de Atalantastraat kregen deze groep, circa 40 in getal, en circa 60 Heerenveen-supporters elkaar in beeld en men zocht de confrontatie. Door het gebruik van de wapenstok en twee honden kon ook deze confrontatie door de politie, circa 10 in getal, worden voorkomen. Na deze confrontatie bleef het verder tijdens en na de wedstrijd rustig.

Zwaagwesteinde: aanhouding verdachte
De politie heeft vrijdagavond een 26-jarige inwoner van Zwagerbosch aangehouden. De man dronk een blikje bier in de Schoolstraat, drukte dit bij een agent in de hand en ging er vervolgens hard hollend vandoor. De verdachte kon echter even later worden aangehouden. Na het ruiken van een sterke wietlucht werd de verdachte gefouilleerd. Er werden drie grote zakken wiet en zeven kleine aangetroffen. Hierop is de verdachte aangehouden voor het bezit van sofdrugs en overgebracht naar het bureau. De wiet is in beslag genomen.

Bolsward: verdachte aangehouden voor joyriding onder invloed De politie heeft vrijdagavond en 22-jarige inwoner van Woudsend aangehouden op het Laag Bolwerk. De politie kwam de man op het spoor omdat hij met de auto een rotonde binnendoor nam. De inwoner van Woudsend bleek geen rijbewijs te hebben, had de auto geleend en had te veel gedronken. Op het bureau blies hij 510 ug/l. Aangifte wegens joyriding wordt gedaan door een 48-jarige inwoonster van Nijland.

Dronrijp: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 38-jarige automobilist uit Gytsjerk. De man werd gecontroleerd op de Strjitwei. Op het bureau blies hij 865 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Leeuwarden: zes bestuurders onder invloed bij alcoholcontrole De politie heeft van vrijdag 20.00 uur tot en met zaterdag 03.30 uur een alcoholcontrole gehouden op diverse plekken in Leeuwarden. In totaal moesten 378 bestuurders blazen, zes bestuurders hadden te veel gedronken. Vier van hen waren beginnend bestuurder. Van één automobilist werd het rijbewijs ingevorderd. Deze 25-jarige automobilist uit Duizel blies op de Keizersgracht 595 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Een 19-jarige automobilist uit Leeuwarden werd eveneens gecontroleerd op de Keizersgracht. De man bleek niet in het bezit van een rijbewijs te zijn. Ook blies hij 195 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Drachten: twee aanhoudingen na verkeersruzie
De politie heeft vrijdagavond twee verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging. Er kwam een melding binnen dat op It Sud twee groepen jongeren ruzie met elkaar hadden. Toen de politie ter plaatse kwam was de ene groep vertrokken. Van de groep die wel werd aangetroffen waren diverse personen gewond en twee autos beschadigd. Zo werden de ruiten ingeslagen en werden deuken in de autos getrapt. Aangifte is gedaan door een 20-jarige inwoner, een 16-jarige inwoner van Drachten en een 18-jarige inwoonster van Drachten.
De aanleiding: eerder die avond bleek bijna een aanrijding in de wijk de Wiken te hebben plaatsgevonden. Hierbij zou een brommobiel uit de andere groep de aangevers hebben afgesneden. De partijen hebben in deze wijk kort met elkaar gesproken. De bestuurder van de brommobiel accepteerde dit niet en heeft, samen met een bestelbus, de twee aangevers achtervolgd, met bovenstaand resultaat. Na een kort onderzoek konden twee verdachten worden aangehouden. Dit betreft twee 17-jarige inwoners van Drachten. De politie heeft de zaak verder in onderzoek.

Damwoude: aanhouding na verlaten plaats ongeval
De politie heeft zaterdagochtend vroeg een 19-jarige automobiliste uit Damwoude aangehouden op de Dammelaan. De vrouw was met haar auto op de Doniaweg tegen een hek en een heg gereden. Ook op de Dammelaan was schade aan een heg. Het bleek dat de vrouw had gedronken. Op het bureau blies zij 520 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Ook werd het rijbewijs van deze beginnend bestuurder ingevorderd.

Bolsward: twee vervelende verdachten aangehouden
De politie heeft zaterdag omstreeks 03.00 uur een 22-jarige inwoner van Bolsward aangehouden. De politie zag dat hij een fiets, vanaf de Gijsbert Japicxbrug, in het water gooide. De man gedroeg zich vervelend en wilde steeds vechten, zowel met omstanders als de politie. De verdachte is enkele malen gevorderd om zich te verwijderen. Hier werd niet aan voldaan. Hierop is de verdachte, na hevig verzet, aangehouden en overgebracht naar het bureau. Een agent liep, door een trap van de verdachte, een pijnlijk kuitbeen op. Een vriendin van de verdachte, een 38-jarige inwoonster van Sneek, wilde ook niet weggaan. Ook zij is aangehouden. Op het bureau bleek dat zij nog twintig dagen moest zitten.

Ameland: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zaterdagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 32-jarige automobilist uit Ballum. De man werd gecontroleerd op het Snikkepad, omdat hij een stuk op de verkeerde weghelft reed. Zowel de blaastest op straat als de ademanalyse op het bureau mislukten. Ook een bloedproef werd door de verdachte geweigerd. Hierop kreeg hij een rijverbod van 24 uur en werd zijn rijbewijs ingevorderd.