Nederlandse Politiebond


Verslag overleg politiebonden/BZK op 16 augustus

Op donderdag 16 augustus 2007 vond weer een bijeenkomst plaats van de Commissie voor Georganiseerd Overleg in Politieambtenarenzaken (de CGOP) oftewel het maandelijks overleg tussen de minister van BZK en de vier landelijke politiebonden. Namens de NPB waren aanwezig Hans van Duijn en Frans van der Heiden.

Onder andere de volgende onderwerpen kwamen aan de orde.

Afnemen van DNA bij rechercheurs
Er zal overleg met justitie plaatsvinden om vast te stellen hoe hiermee moet worden omgegaan, waarna BZK een standpunt zal bepalen. De bonden zullen daarover geïnformeerd worden. In deze informatie zal ook staan wat er tussentijds gebeurt met het DNA-materiaal en wat de rechtspositie is van de ambtenaren die weigeren DNA af te staan.

Positie van korpschefs in geval van plichtsverzuim

BZK is van mening dat het BARP uitsluitsel geeft over de consequenties van nalatig gedrag oftewel plichtsverzuim. Dit geldt voor alle functies. Dus ook voor die van korpschef. Het initiatief ligt primair bij de korpsbeheerder, maar kan door de minister worden overgenomen als de korpsbeheerder zijn verantwoordelijkheid ontloopt.

Regionale rechtspositionele regelingen
Naar aanleiding van een financiële regeling van het korps Brabant Zuid Oost (OPC's) is vastgesteld dat deze regeling strijdig is met het Besluit Bezoldiging Politie. BZK zal het korps laten weten dat de regeling moet worden ingetrokken. De NPB heeft nogmaals benadrukt dat het sinds 1 januari 2007 niet langer mogelijk is dat korpsen zelf rechtspositionele regelingen invoeren.

Uitlevering onveilige motorkleding
De NPB heeft dit onderwerp op de agenda gezet omdat uit informatie is gebleken dat er nog steeds onveilige motorkleding door de dienst Logistiek wordt uitgeleverd, terwijl deze dienst in de meest recente vergadering van de commissie Bewapening, Uitrusting en Kleding (BUK) liet weten dat de problemen met betrekking tot de motorkleding waren opgelost. Met name de NPB vindt dat de levering dient te worden gestopt totdat de zaak is opgelost. BZK gaat dit nu spoorslags onderzoeken. Mocht blijken dat inderdaad onveilige kleding wordt uitgeleverd, dan zal de dienst Logistiek gesommeerd worden daar onmiddellijk een eind aan te maken. Tijdens de vergadering van de BUK-commissie op 29 augustus komt dit onderwerp weer aan de orde. Er vindt een terugkoppeling plaats naar de bonden.

Korting eerste en tweede ziektejaar
Er zou onduidelijkheid bestaan bij de korpsen of er moet worden gekort bij collega's die aan het reïntegreren zijn en kortstondig ziek worden, zoals dat iedereen kan overkomen. BZK zou de korpsen hebben geïnformeerd dat er dan gekort dient te worden op het salaris. Er wordt nu onderzocht of deze informatie de juiste is. De NPB is van mening dat dit onderwerp opnieuw aan de orde moet komen als BZK een ander standpunt heeft dan de bonden, die vinden dat er in die situatie geen gegronde reden is om te korten.

Gepubliceerd op 18 augustus 2007 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2007.