Ingezonden persbericht

Danny Webb (32e) mentaal steeds sterker

Goede kwalificatie voor Joey Litjens (28e) in warm Brno

In een warm Brno heeft vandaag de tweede trainingsdag voor de Cardion AB Grand Prix Ceske Republiky plaatsgevonden. Joey Litjens wist zijn rondetijd van gisteren tijdens de tweede kwalificactie met een seconde te verbeteren en zal morgen vanaf de 28e positie starten. Danny Webb had door diverse technische problemen een moeilijke kwalificatie waardoor hij uiteindelijk maar vier snelle ronden kon rijden. De jonge Engelse coureur start morgen vanaf de 32e plaats.

In de vrije training van vanochtend werkten de beide DeGraaf Grand Prix-rijders aan de setup van hun Honda-machines. Joey Litjens werkte vooral aan de vering en kon zijn kwalificatietijd van gisteren bijna benaderen. Dit gaf de Nederlander een goed gevoel voor de tweede en beslissende kwalificatie. Danny Webb had in de vrije training last van een haperende motor op de rechte stukken, maar wist toch een tijd van 2.12,72 min. op de klokken te zetten. Daarmee zat Webb een halve seconde van zijn kwalificatietijd van gisteren.

Tijdens de tweede kwalificatietraining ging het echter totaal mis voor de Engelsman. Nadat het licht op groen was gesprongen, kwam Webb al niet verder dan de tweede bocht. Gelukkig kwam de motor redelijk vlug terug in de pistraat en werd het probleem snel verholpen. Na een ronde gereden te hebben kwam Webb echter opnieuw binnen met hetzelfde probleem als in de vrije training. Nu duurde het ongeveer 10 minuten voordat het euvel was verholpen. Uiteindelijk was Webb maar in staat om slechts vier snelle ronden te rijden. Toch wist hij nog zijn tijd van gisteren te verbeteren.

"Deze kwalificatie was enorm frusterend!!", opent een teleurgestelde Danny Webb. "Ik heb tijdens de zomerstop gewerkt aan mijn mentale kant om sneller en langer geconcentreerd te blijven. Dat pakte erg goed uit dit weekend. Maar vandaag was het heel moeilijk om gefocust te blijven, omdat de motor niet deed wat ie moest doen. In de vrije training begon het al. Ik had mezelf ingeprent om me hierdoor niet van de wijs te laten brengen voor de kwalificatie. Maar ook toen ging het mis. Ik haalde de tweede bocht niet eens, omdat de motor er spontaan mee ophield. Gelukkig waren we vlug terug in de pitstraat en werd het probleem snel verholpen. Daarna begon ik aan mijn kwalificatie. Maar helaas kwam hetzelfde probleem als in de vrije training naar boven. De motor haperde bij hoge toeren. Zo werd ik gedwongen direct weer de pit op te zoeken. Na een kleine tien minuten was het probleem verholpen. Maar toen wilde de motor niet starten. Hans Spaan zag gelukkig snel wat het was en kon ik de resterende 9 minuten toch nog rijden. Ondanks deze tegenslagen wist ik mijn concentratie te behouden en slaagde er zelfs in de vier ronden die nog kon afleggen mijn tijd van gisteren te verbeteren. Het is alleen jammer dat ik 32e sta. Maar ik probeer morgen in de warmup mijn rondetijden van de kwalificatie te evenaren of het liefst nog te verbeteren. Als me dat lukt, dan heb ik veel vertrouwen in de race. Ik probeer dan bij Joey aan te klampen en samen een goede race te rijden!", aldus Danny Webb met toch weer een kleine glimlach op zijn gezicht.

Joey Litjens begon de tweede kwalificatie sterk en wist in de vierde ronde al zijn rondetijd met een seconde te verbeteren. Darmee klom hij naar de 22e positie. Naarmate de training vorderde zakte Joey echter terug naar plaats 29. Nadat er een verse achterband was gemonteerd, wist hij toch nog een tiende seconde van zijn tijd te rijden. Met een tijd van 2:10,82 min. betekende dat de 28e startplaats.

"Het ging vandaag lekker." lachte Litjens. "Vanmorgen heb ik me gefocust op een goede setup en niet op de rondetijden. Hierdoor had ik een goed afgestelde motor voor de tweede kwalificatie. Ik kon in de tweede kwalificatie gelijk goed meekomen en het ging ook erg lekker. Ik wist in de vierde ronde al een seconde van mijn tijd te rijden en dat gaf veel vertrouwen. Ik maakte alleen in de derde sectie een aantal kleine foutjes. Hierdoor wist ik, dat het harder kon. Met nog een kleine tien minuten op de klok liet ik een nieuwe achterband monteren om nog een keer een snelle ronde te rijden. Ik concentreerde mij daarbij vooral op de derde sectie. Helaas maakte ik daarin toch nog een aantal foutjes. Maar ik verbeterde wel mijn tijd. Maar dat was slechts met een paar honderdsten van een seconde. Uiteindelijk heb ik mij als 28e gekwalificeerd. Toch heb ik erg veel vertrouwen in de race voor morgen en hoop ik met mijn gebruikelijke snelle starts gelijk in de top 20 te rijden!", besluit een glunderende Joey Litjens.

Hugo van de Berg wist tijdens een nette tweede kwalificatie een tijd van 2.10,59 min. te rijden en zal morgen als 26e op dezelfde rij van start gaan als landgenoot Joey Litjens.

Voor de volledige uitslagen surft u naar www.motogp.com onder de button Results.

---- --


Marlon Fluit
PressOfficer DeGraaf Grand Prix Team
http://www.molenaarracing.com