Alain Gloor wint 100 km Bartlehiemtocht, Hallum, 18 aug. 2007


Persbericht Skatebond Nederland

www.skatebond.nl


Alain Gloor zegeviert in zware 100 km Bartlehiemtocht


Alain Gloor is vandaag winnaar geworden van de 100 kilometer skeelerklassieker rond Hallum, de Bartlehiemtocht. De 25-jarige Zwitser was in deze derde etappe van de Univé Holland Inline Cup te snel voor Roy Boeve, die tweede werd, en de Fransman Cédric Michaud, die het internationale erepodium compleet maakte. B-rijder Jouke Hoogeveen uit Amsterdam werd vierde. Het viertal vormde na 8 kilometer op initiatief van Roy Boeve een kopgroep, die door het peloton niet meer werd teruggezien. De maximale voorsprong bedroeg vijf minuten. Hilde Goovaerts won de race bij de vrouwen (60 km) vóór Annelies van Miert en Nienke Stenekes.


Alain Gloor (Power-play.nl) won ook al de eerste en tweede etappe van de Holland Inline Cup in Bantega en Zaanstad, zodat hij topfavoriet is voor de eindzege. De finale is 15 september in het Geldere Alem. Gloor: "Het is prachtig om zo'n belangrijke en aansprekende wedstrijd te winnen. Mijn ploegmaats begonnen er twee maanden geleden al over. Het was zwaar, maar ik schijn een redelijk goede eindsprint te hebben na een inspanning. In Bantega versloeg ik Roy Boeve ook al."
Roy Boeve (Habovo), vorig jaar winnaar van de Univé Holland Inline Cup, grossiert momenteel in tweede plaatsen. Hij werd tweede op het EK marathon en staat ook tweede in de landelijke competitie Univé World on Wheels, waarin Sjoerd Huisman te ver voor staat om nog te kunnen achterhalen. Boeve: "Ik moet hier tevreden mee zijn. Dit is mijn beste uitslag in de Bartlehiemtocht en dit is één van de belangrijkste wedstrijden in Nederland. Maar het is toch wel even zuur als je alweer tweede wordt. In een criterium ben ik rapper in de eindsprint. Maar we hebben bijna 100 kilometer met vier man kop over kop gereden, toen was ik aardig versleten. In het begin wilde niemand echt rijden. We dachten dat het te vroeg in de wedstrijd was. Maar Michaud ging maar door. Hij was de sterkste in de kopgroep."
"Nou, niet de sterkste, dat was de winnaar," aldus Michaud (Nefit). "De laatste ronde heb ik nog geprobeerd weg te rijden, want Gloor en Boeve hebben meer snelheid in de sprint."


B-rijder Jouke Hoogeveen was vooraf door insiders al getipt voor een hoge eindklassering tussen de A-rijders. De diesel uit de Tegui-ploeg werd in de 66 km van Zaanstad ook vierde. Dat hij veel gegeven had bleek na de finish, toen hij amper meer kon lopen. Hoogeveen: "Ik werkte volop mee op kop. Dat moest wel, anders willen ze je kwijt. Maar in de laatste ronde kon ik niks meer. Ik had de pech met drie sprinters weg te zijn. Het was wel een vroege ontsnapping ja, maar Roy Boeve reed weg en dat doet hij niet voor de lol. Ik wist dat ik mee moest springen."


De opvallendste aanwezige in de achtervolgende groep van acht was Erik Hulzebosch, die zeer verdienstelijk op de tiende plaats eindigde. De zanger/entertainer, die over drie weken zijn eerste album uitbrengt, heeft het afgelopen half jaar nauwelijks trainingsarbeid achter de rug. Hulzebosch won de Bartlehiemtocht, die voor de 20e keer werd verreden, acht keer. "De laatste drie weken ben ik weer begonnen met fietsen, maar daarvóór heb ik 4,5 maand helemaal niets gedaan. Door al die optredens lag ik vaak pas om drie uur op bed. Maar dit zware parcours heeft me altijd gelegen. Daardoor hoef ik niet supergoed te zijn om hier toch redelijk mee te kunnen. De eerste ronde van 30 km vond ik het vervelendst, met al die demarrages. Daarna ging het wel. Ik zal toch wel wat talent hebben. Ik heb het hier weleens veel zwaarder gehad. Maar ja, toen was ik favoriet. Als je je niet met demarrages bemoeit en voor de uitslag een buitenstaander bent, rijdt het heel anders. Ik zag ze één voor één kapot gaan. Geert-Jan van der Wal reed met de handen op zijn knieën, Arjan Smit kreeg kramp."


Rob Hadders (Kraggenburg) reed in de vijf plaatselijke ronden weg uit de achtervolgende groep en legde beslag op de vijfde plaats. Hij kreeg tevens de prijs voor de strijdlustigste rijder, genoemd naar de in 1999 overleden schaatser en skeeleraar Willem Poelstra uit het naburige Hijum. Rob Hadders (Time Out Sport/Buiter Beton) is voor het derde jaar A-rijder, maar werd de vorige twee seizoenen achtervolgd door pech. "Het eerste jaar had ik last van mijn scheenbenen en kreeg ik de ziekte van Pfeiffer. Vorig jaar heb ik me aan mijn scheenbenen laten opereren en kwam ik nauwelijks aan skeeleren toe. Maar nu gaat het weer goed en zit ik in een ploeg. Ik houd van zware wedstrijden. De criteriums met al die bochten vind ik moeilijker."


Aanvankelijk maakte Hermen van der Wal (Urk) ook deel uit van de kopgroep van vijf. Hij moest de anderen echter laten gaan en kwam kort daarna ten val, waarna hij opgaf.


Omrop Fryslân besteedt aandacht aan de wedstrijd in de sportuitzending, die ieder uur wordt herhaald en ook te zien is via www.uitzendinggemist.nl.


Uitslagen overige categorieën:


Dames 1 (60 km):

1. Hilde Goovaerts (België)

2. Annelies van Miert (België)

3. Nienke Stenekes (Damwoude)


B-rijders: (100 km):

1. Jouke Hoogeveen (Amsterdam)

2. Olivier Goud (Waarde)

3. Mark Hobma (Blauwhuis)


C1 (60 km):

1. Nick Roetman (Oosthuizen)

2. Pieter-Jorn Gemser (Leeuwarden)

3. Erwin Wartenhorst (Abbekerk)


Veteranen 1 (60 km):

1. Albert Bakker (Scharmer)

2. Jan Hubert (Amsterdam)

3. Carlo van der Zwan (Heerde)


Dames 2 (60 km):

1. Marjon Spijkerman

2. Kim van Duivenvoorde (Heemskerk)

3. Femke Roemer (Alkmaar)


C2 (60 km):

1. Rik Koppelaar (Eindhoven)

2. Theo van Andel (Almere)

3. Henry Pardijs (Vierakker)


Veteranen 2 (60 km):

1. Teade Wiersma (Hurdegaryp)

2. Peter Bamberg (Zuidlaren)

3. Teun Munnik (Amsterdam)


Uitslagen en klassementen: http://www.skatebond.nl/speed