Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Tweelingen trekken de aandacht op geslaagd MEC-festival

Het was zaterdag 18 augustus gezellig op het Max Euweplein, hartje Amsterdam. Tientallen schaakborden vulden het plein, om aan te geven dat het schaakcentrum een nieuwe weg is ingeslagen. Het leek of het schaakpubliek begreep dat er een frisse wind is gaan waaien: met 200 deelnemers was de maximale capaciteit bereikt.

Er zijn vaker schaakfestivals op het Max Euweplein geweest, waaronder vele geslaagde. Dit festival had echter een extra accent. Het organiserende Max Euwe-Centrum wilde er mee aangeven dat er onder de dit voorjaar aangetreden voorzitter Jan Nagel nieuwe activiteiten worden georganiseerd. Bovendien werd met het festival gevierd dat Global Chess vanuit het Max Euwe-Centrum aan de slag is gegaan.

Global Chess is ontstaan op initiatief van de Nederlandse schaakorganisator en -liefhebber Bessel Kok en gaat proberen het topschaak wereldwijd verder te stimuleren. Kok was op het festival aanwezig en maakte bekend dat er een Grand-Prix cyclus van toptoernooien aankomt. Hij vond dat Amsterdam eigenlijk niet in het rijtje van deelnemende steden mocht ontbreken. Die woorden waren natuurlijk bedoeld voor de Amsterdamse wethouder voor cultuur en sport Carolien Gehrels, die door een extra subsidie het festival mogelijk had gemaakt. Ze opende het festival ook.

De tweelingsimultaan

De belangrijkste attractie van de schaakmiddag was de simultaan die werd gegeven door de tweeling Marlies en Laura Bensdorp. Het Max Euwe-Centrum had als tegenstanders eeentwintig schakende tweelingen uit het hele land opgetrommeld, van zeven tot vijfenzestig. De eerste zet die wethouder Gehrels uitvoerde was daarom een dubbelzet. Aan de twee borden van een tweeling deed ze 1. e4, hoewel ze in haar toespraakje nog had aangekondigd het 'spannende' Damegambiet te gaan spelen.

Yasser Seirawan aan de slag.

De weergoden zaten zaterdag mee, op een enkele druppel na, zodat Yasser Seirawan, Hans Ree, Hans Böhm, jeugdkampioen Wouter Spoelman, meisjeskampioenen Martine Middelveld en tweeling Bensdorp de vele aanwezigen een plezierige middag konden bezorgen.
---