NIOD

28.8.2007

Vijf markante mensen in de Tweede Wereldoorlog

NIOD-lezingen op de Derde Dinsdag in het Verzetsmuseum Amsterdam

Op de derde dinsdag van de maand presenteert het Verzetsmuseum Amsterdam vijf lezingen, gebaseerd op recent en spraakmakend onderzoek door medewerkers van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Boudewijn Smits bijt het spits af met een middag over Loe de Jong op 18 september. In de maanden daarna komen nog aan de orde Pim Boellaard, Peter Debye, Reina Prinsen Geerligs en Jaap en Ischa Meijer. Alle lezingen vinden plaats in het Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61 en starten om 15.30 uur.

Dinsdag 18 september: Boudewijn Smits over Loe de Jong, historicus

Loe de Jong, tijdens de oorlog presentator bij Radio Oranje, werd een bekende Nederlander door zijn televisiedocumentaire De Bezetting en schreef het standaardwerk Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. Drs. Boudewijn Smits doet promotieonderzoek naar het leven van Loe de Jong.

Dinsdag 16 oktober: Jolande Withuis over Pim Boellaard, verzetsman van het eerste uur

Verzetsman Pim Boellaard ontkwam aan een terdoodveroordeling in het Eerste OD-proces en werd een bindende factor in de organisaties van oud-kampgevangenen, die tijdens de Koude Oorlog door tegenstellingen werden verscheurd. Gevierd auteur dr. Jolande Withuis schrijft een biografie over Boellaard.

Dinsdag 20 november: Martijn Eickhoff over Peter Debye, fysisch chemicus

In 2006 ontstond commotie over de Nederlandse Nobelprijswinaar Debye, die zich antisemitisch en nazistisch zou hebben opgesteld. De universiteiten van Utrecht en Maastricht, die een prijs en een instituut naar Debye hebben genoemd, vroegen het NIOD om informatie. Dr. Martijn Eickhoff verricht onderzoek naar de kwestie.

Dinsdag 18 december: Marjan Schwegman over Reina Prinsen Geerligs, schrijfster en verzetsstrijdster

Reina Prinsen Geerligs behoorde tot de verzetsgroep CS-6 en is als een van de weinige vrouwen uit het verzet gefusilleerd in Sachsenhausen. Prof. dr. Marjan Schwegman, directeur van het NIOD, vertelt hoe dit onschuldig ogende meisje ertoe kwam om mee te werken aan het liquideren van prominente handlangers van de nazis.

Dinsdag 15 januari: Evelien Gans over Jaap Meijer, historicus/schrijver, en Ischa Meijer, journalist/schrijver

Het leven van Jaap Meijer en zijn zoon Ischa Meijer was getekend door de jodenvervolging, wat leidde tot een complete breuk tussen vader en zoon. Dr. Evelien Gans, bijzonder hoogleraar Hedendaags Jodendom, schrijft een dubbelbiografie over Jaap en Ischa Meijer.

Aanvang lezingen: 15.30 uur - Entree: 7,50 euro (inclusief een drankje); 2,00 euro korting voor houders museumkaart/vriendenpas NIOD of VMA/studentenkaart./65+-pas. Bij afname van hele serie slechts 25,- euro. Reserveren verplicht via 020 - 620 25 35 of info@verzetsmuseum.org

---
Verzetsmuseum Amsterdam
Lezingenserie op de 3e dinsdag: Vijf markante mensen in de Tweede Wereldoorlog
Va 18 september, 15.30 uur
Openingstijden museum

Plantage Kerklaan 61, Amsterdam, NL di-vr 10.00 - 17.00 uur

tel: 020-620 25 35 / http://www.verzetsmuseum.org/ za-zo-ma/feestdagen 12.00 - 17.00 uur

Meer informatie/foto's: Verzetsmuseum Amsterdam, Marjolein Marreveld, e-mail: marreveld@verzetsmuseum.org