Gemeente Duiven


Pannerdensch Kanaal 300 jaar

---

afbeelding logo 300 jaar pannerdenschkanaal Zondag 19 augustus: Sail met historische vaartuigen

Dit jaar bestaat het Pannerdensch Kanaal 300 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met allerlei activiteiten waarin heden en verleden uitgebreid aan bod komen. Zo organiseert Rijkswaterstaat op zondag 19 augustus 2007 een Sail van historische vaartuigen over het Pannerdensch Kanaal.

Op 19 augustus is het het 300 jaar geleden dat een hoogwater zorgde voor een grote waterafvoer door het Pannerdensch Kanaal. Dit bracht een schipper uit Arnhem op de idee om met zijn schip, de onder liefhebbers beroemde Samoreus, door het Pannerdensch Kanaal te varen. Daarmee was hij de allereerste schipper die van deze nieuwe vaarweg gebruik maakte.

Sail
In totaal nemen tussen de vijfenzeventig en negentig vaartuigen deel aan de Sail van 19 augustus. Een aantal deelnemende vaartuigen is te zien op www.pannerdenschkanaal.nl/schepensail.htm

Kijken langs het kanaal
Als toeschouwer kunt u op diverse plaatsen langs beide oevers van het kanaal, tussen 10.00-16.00 uur, de vaartuigen voorbij zien varen. De beste plaatsen en tijden vindt u op de site www.pannerdenschkanaal.nl. In de rechterkolom klikt u op Activiteiten en vervolgens klikt u op Sail - 19 augustus en tenslotte op Kijkschema.

naar boven

Kijken bij Loo
Op een landtong nabij de jachthaven in Loo wordt een tribune geplaatst waarop ongeveer 300 mensen kunnen plaatsnemen. Een aantal plaatsen is gereserveerd voor genodigden; de overige plaatsen zijn vrij toegankelijk. De plaatsen zijn beschikbaar onder het mom "wie het eerst komt, wie het eerst maalt".

Kom te voet of te fiets
Vanwege de zeer beperkte parkeergelegenheden voor de auto, worden belangstellenden verzocht om lopend of op de fiets te komen. Als u toch met de auto komt, kunt u alleen in de berm van de Lijkweg parkeren. Op de Loodijk mag niet worden geparkeerd. Deze dijk dient namelijk als omleidingsroute, omdat het dorp Loo afgesloten wordt voor het doorgaande verkeer. Dit wordt gedaan omdat gelijktijdig met de Sail, de kermis en schuttersfeesten plaatsvinden. Als u toch op de Loodijk parkeert, wordt uw auto weggesleept.

Meevaren
Voor een beperkt aantal gegadigden is het mogelijk om, tegen betaling en op eigen risico, op één van de historische vaartuigen mee te varen. Vanuit Arnhem of Tolkamer kunt u vanaf 10.00 uur vertrekken. Heeft u interesse om mee te varen, vul dan het formulier op de site www.pannerdenschkanaal.nl in. U vindt het formulier door te klikken op Activiteiten en vervolgens op 19 augustus - Sail.

Meer informatie
Meer informatie over de sail en anderen jubileumactiviteiten is te vinden op de site www.pannerdenschkanaal.nl. Voor informatie over de wateractiviteiten van de Sail kunt u contact opnemen met de heer J. Visser van Rijkswaterstaat Oost-Nederland, tel. 026 - 368 88 44. Voor informatie over alle walactiviteiten kunt u contact opnemen met de heer J. Mannaerts van Rijkswaterstaat Oost-Nederland, tel. 026 - 368 85 35.

naar boven