Gemeente Den Haag

Zondag 19 augustus wordt in het Openluchttheater Zuiderpark voor de derde keer het Haags Zwingfestival georganiseerd. Wethouder Rabin Baldewsingh is co-presentator.

Het Haags Zwingfestival wordt dit jaar gepresenteerd door een opmerkelijk duo. Popjournalist Gerard van den IJssel wordt bijgestaan door wethouder Rabin Baldewsingh (Burgerschap, Deconcentratie, Leefbaarheid en Media).
Vorig jaar was Baldewsingh als publiek te gast op het festival en deed hij spontaan mee aan het optreden van de deelnemers van de Ooievaarspasworkshop die 'Het kleine café aan de haven' zongen.

Net als de voorgaande drie edities, waarbij het Openluchttheater Zuiderpark volstroomde met publiek, wordt zondag 19 augustus veel belangstelling verwacht bij het meezingspektakel. Want meezingen, dat is waar het bij het Haags Zwingfestival om draait. Vier uur lang met een tekstboek op schoot, soms ingetogen, dan weer uitbundig. Bekend Nederlands repertoire, liedjes die iedereen kent, voorgezongen door bekende artiesten én nieuw zangtalent.

Koos Alberts
Hoofdact van het feest is Koos Alberts. Deze beroemde Jordanees is bekend van hits als 'Ik verscheurde je foto' en 'Zijn het je ogen'. Begin dit jaar verscheen zijn nieuwe CD 'Even dicht bij jou'. In 2000 werd Koos benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Nieuw talent
Het Haags Zwingfestival wordt georganiseerd door de R.G. Ruijs Stichting. Deze stichting zet zich in voor talentontwikkeling en heeft een aantal opmerkelijke nieuwe talenten geboekt voor het festival. Zo zal zanger Dennis Wijmer optreden. Na jaren in Frankrijk te hebben gewoond is deze troubadour weer terug in zijn geboortestad Den Haag om tijdens het festival enkele bekende Nederlandse chansons te zingen.

Van een geheel andere orde - maar even talentvol - is Rein Mercha. Deze Haagse vertolker van het Sinti (zigeuner)-levenslied wil met zijn muziek vertellen over de zigeunercultuur en het slechte beeld van zigeuners wegnemen.

De Indische zangeres Hilly Ong Alok treedt regelmatig op met haar eigen jazzband, maar zet voor het Zwingfestival nu een aantal bekende Nederlandse levensliederen naar haar hand.

Zwingcafé
Het Haags Zwingfestival begint traditioneel met een Zwingcafé met Frans de Leef en gastpianist Hans Steijger (Haegsche Kringen). Mensen in het publiek die tijdens deze zangsessie vocaal opvallen, kunnen meedoen aan de Ooievaarsworkshop en mogen dan later tijdens het festival zelf optreden op het grote podium.

Overige optredens
Tijdens het festival wordt verder opgetreden door Sjors & Co, de zingende alteregos van entertainers Rob Andeweg en Fred Zuiderwijk. De de band Doe Maar Alsof brengt het beste uit het repertoire van de legendarische band Doe Maar. Het Operettekoor ODES komt met een speciaal samengesteld zangprogramma. Het inburgeraarskoor Haagse Nieuwe bestaat uit immigranten die onlangs hun inburgeringsexamen hebben afgelegd en als koor optreden met bekende Hollandse liedjes. De danseressen van de FaFa Show Academy geven twee keer een korte dansdemonstratie.

Programma
13.00 uur Zwingcafé met Frans de Leef en Hans Steijger 13.50 uur FaFa Showacademy (showdans)
13.55 uur Sjors & Co
14.05 uur Operettekoor ODES
14.20 uur Rein Mercha
14.50 uur FaFa Showacademy (showdans)
14.55 uur Zwingcafe met deelnemers Ooievaarspasworkshop 15.20 uur Inburgeraarskoor Haagse Nieuwe
15.35 uur Doe Maar Alsof
16.05 uur Hilly Ong Alok
16.15 uur Dennis Wijmer
16.30 uur Koos Alberts
17.00 Einde

Ook dit jaar is dit door de R.G. Ruijs Stichting georganiseerde evenement weer gratis toegankelijk voor houders van een Ooievaars-, HOF- of Florence Servicepas én voor lezers van De Posthoorn (zie de bon in de krant in de weken voorafgaand aan het evenement). De normale entreeprijs is 5,00 euro.

Meer informatie op www.stichtingruijs.nl