Gemeente Harlingen

Hannemahuis in teken Friesdammen
16-8-2007
Het jubilerende Hannemahuis in Harlingen bestaat 50 jaar en organiseert samen met de damclub "De Rûge Wolf" uit Lollum-Waaksens op zondag 19 augustus van 12.00 tot 16.00 uur een bijzondere denksportdag die in het teken staat van het Fries Dammen.

Om 12.00 uur zal de huidige kampioen Jelle Wiersma uit Wommels aantreden tegen 's werelds sterkste dam-programma Lusoris van programmeur Stef Keetman. Elk jaar wordt deze match gehouden op een unieke locatie
Om 14.00 uur begint de demonstratie Fries Dammen, verzorgd door oud-wereldkampioen internationaal dammen Harm Wiersma. De zesvoudige oud-wereldkampioen en meervoudig Fries en Nederlands kampioen zal u versteld doen laten staan van vele bijzonderheden die deze Friese denksport te bieden heeft.

Daarnaast is er de gehele middag een expositie te zien van damcuriositeiten. Een unieke collectie, welke niet eerder te bezichtigen viel, wordt hier getoond. Ondermeer de oudste damprijs (een gegraveerde zilveren lepel uit 1829), de oudste kampioensprijzen (gewonnen door de legendarische Jurjen Tolsma, die zowel het schaken, internationale dammen als het Fries dammen tot op het hoogste niveau beheerste) en het oudste dambord van Fryslân!

En er is tijdens de hele middag de gelegenheid om kennis te nemen van het Friese damspel middels een simultaanpartij.