Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Onderwerpen NioScoop 19 augustus 2007, 13.00 tot 13.30 uur, Nederland 2 Herhaling op zaterdag 25 augustus, 11.25 - 11.55 uur, Nederland 2

Nederlandse betrokkenheid in Guantánamo
Aanstaande zondag bij de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO) een herhaling van de spraakmakende documentaire over Nederlandse betrokkenheid in Guantánamo. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 zijn veel moslims uit verschillende landen aangehouden in verband met terrorismebestrijding. Velen van hen zijn na jaren vrijgelaten en staan nu op straat. In Nioscoop een lange reportage over moslims die voor niets jaren in de gevangenis hebben gezeten. Ook een gesprek met de Marokkaanse advocaat Mohamed Hilal die beweert dat zijn cliënten door de Amerikaanse geheime dienst benaderd zijn om voor de Amerikanen te gaan werken met als deal dat ze een verblijfsvergunning onder andere in Nederland kunnen krijgen. SP - Tweede Kamerlid Harry van Bommel gaat opheldering vragen aan de Nederlandse regering. "Als dit klopt, dan is Nederland hypocriet", zegt Van Bommel in een reactie aan de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO).

Onderwerpen De Horizon, 18 augustus 2007, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5(747 AM)

Bekeerlingen in België
De islam krijgt in België steeds meer aanhangers. Niet alleen gezinsuitbreiding en immigratie zorgen voor een stijgend aantal moslims, ook bekeren steeds meer zuiderburen zich tot de islam. Met de opkomst van Vlaams Belang is het er voor moslims in België echter niet makkelijker geworden. Ook nieuwe moslims lopen tegen vooroordelen en islamofobie aan. Wat doet hen dan toch besluiten de islam te omarmen? In De Horizon een documentaire over de beweegredenen van Belgische bekeerlingen en de reacties uit hun omgeving. (Herhaling)