Politie Midden- en West Brabant

Dancefeest Hilvarenbeek verloopt in ontspannen sfeer

HILVARENBEEK, 19 augustus 2007

Dancefeest Hilvarenbeek verloopt in ontspannen sfeer

Het openluchtfestival Decibel Outdoor in Hilvarenbeek is zaterdag zonder grote incidenten verlopen. Zon 25.000 bezoekers bezochten tussen 11.00 en 23.00 uur het dancefeest op het terrein van attractiepark Beekse Bergen. De politie spreekt van een ontspannen sfeer; op het gebied van de openbare orde is er, behalve enkele kleine opstootjes, niets voorgevallen. Wel werden er 67 mensen aangehouden wegens hoofdzakelijk drugsbezit. Op enkele mensen na zijn alle verdachten kort na hun aanhouding weer op vrije voeten gekomen met een boete of een werkstraf. Hen werd de toegang tot het festival direct ontzegd. Burgemeester S. Huisman van de gemeente Hilvarenbeek roemt de samenwerking tussen alle betrokken partijen en spreekt van een goed georganiseerd evenement.

Politie en organisatie hadden in nauw overleg met de gemeente Hilvarenbeek al aan de bezoekers laten weten een zero-tolerance bezit bij drugsbezit te voeren. Daarmee werd een duidelijk signaal afgegeven dat het risico om betrapt te worden erg groot was. Bij het festival van 2006 werden er circa 20 aanhoudingen verricht, de stijging ten opzichte van dit jaar is volgens de organisatie vooral het gevolg van het ingezette zero-tolerance beleid en meer en betere beveiliging. Zon 200 beveiligingsmedewerkers fouilleerden elke bezoeker en ook op het festivalterrein zelf werd scherp gecontroleerd.

Van de zijde van de politie werden zon vijftig agenten ingezet om het dancefeest in goede banen te leiden. Het merendeel van de bezoekers dat werd aangehouden, kreeg via een snelle afwerking door de politieparketsecretaris direct een straf opgelegd. 54 bezoekers kregen boetes opgelegd, variërend van 25 tot 750 euro, of een dagvaarding mee naar huis. In circa de helft van de gevallen werd cash betaald. In vier zaken werd een werkstraf van 24 uur (3x) en 120 uur opgelegd. De bezoekers waren in het bezit van XTC-pillen, speed, cocaïne of GHB. Onder de aanhoudingen ook drie mensen die consumptiemunten hadden verduisterd. In drie gevallen werden de verdachten ook in verzekering gesteld: een 24-jarige Rotterdammer was in het bezit van 82 XTC-pillen en twaalf wikkels cocaïne, een 28-jarige man uit Den Bosch had 74 XTC-pillen op zak. Een 20-jarige Arnhemmer had een zakje cocaïne en een busje traangas bij zich.

Bij de politie kwamen circa zestig meldingen binnen over geluidsoverlast en dan vooral over het indringende geluid van de dancemuziek. De meldingen zijn afkomstig van direct omwonenden, maar ook uit omliggende dorpen. Medewerkers van de gemeente Hilvarenbeek waren op het terrein aanwezig en hebben metingen verricht. Bij overschrijding van het maximaal toegestane geluidsniveau werd de organisatie daarop aangesproken en het volume van de muziek (tachtig djs op elf podia) aangepast. Ook met het positioneren van de podia en de daarbijbehorende muziekstroom is rekening gehouden met mogelijke geluidhinder. Ten opzichte van vorig jaar, toen er nog 150 klachten waren, zijn de overlastmeldingen dus nu een stuk minder.

NB. Voor meer informatie over de organisatie van Decibel Outdoor 2007 is Vincent van der Heijden te bereiken op 010 262 00 82.

Auteur: Andre van den Hul