Politie Midden- en West Brabant

Minder jongeren slachtoffer van geweld in Haagse Beemden

BREDA, 19 augustus 2007

Cijfers politie district Breda laten duidelijke afname zien vanaf 2005

Minder jongeren slachtoffer van geweld in Haagse Beemden

BREDA: Het aantal jongeren dat slachtoffer wordt van een geweldsdelict in het Bredase stadsdeel Haagse Beemden, neemt sterk af. Anders dan uit het artikel (Geweld geen incident) in BN/De Stem van zaterdag 18 augustus zou kunnen blijken, wordt voor 2007 een daling verwacht. Dit op basis van objectieve cijfers waarover de politie in het district Breda beschikt. In 2005 werden nog 75 personen jonger dan 18 jaar slachtoffer, in 2006 waren dat er 73 en voor dit jaar wordt dat aantal geprognosticeerd op 47.

Ook de totale bevolkingsgroep in de Haagse Beemden is de afgelopen jaren steeds minder het slachtoffer van geweld. In 2005 ging dat om 218 mensen, een jaar later waren dat er nog 194 en de prognose voor 2007 komt uit op 185. Een laatste categorie cijfers die de politie heeft bestudeerd, betreft de overlast van jeugd in de Haagse Beemden. Ook hierin is een daling te constateren, van 452 incidenten in 2005 naar 311 in 2006. Voor dit jaar wordt een aantal van 307 geprognosticeerd.

Op basis van de objectieve cijfers blijkt dus dat het aantal bij de politie bekende geweldsdelicten afnemen in de Haagse Beemden, maar districtschef P. Martens begrijpt dat daarmee mensen nog best een onveilig gevoel kunnen hebben. Deze zogeheten subjectieve onveiligheid zal altijd blijven bestaan, al komen al onze cijfers op 0 uit. Veiligheid is een enorm persoonlijke beleving. Het is alleen wel zaak, dat wanneer de media een echt betrouwbaar beeld willen geven, dat deze subjectieve onveiligheid in een context wordt geplaatst en dat er geen appels met peren worden vergeleken, meent Martens.

De politie van het team Breda-Noord investeert veel in de contacten met jongeren in de Haagse Beemden. Daarbij is een stevige rol weggelegd voor de wijkagenten in het team, maar ook speciale jeugdagenten dragen hun steentje bij in het omgaan met jeugdproblematiek. Maar welke specifieke projecten wij ook opzetten, we kunnen het niet alleen. We opereren in een netwerk met andere relevante partners, maar we rekenen toch ook op de steun van de bewoners van de Haagse Beemden. Ik wil hen graag oproepen om strafbare feiten toch vooral altijd te melden. Als mensen zorg hebben over de veiligheidsituatie in hun wijk, dan is de wijkagent, bereikbaar via 0900-8844, hun gesprekspartner. We pakken problemen graag aan, maar dan moeten we die zaken uiteraard ook wel kennen, stelt districtschef Martens.

Auteur: Andre van den Hul