KNHS


Zoer (vierde) grijpt net naast de medailles
19 augustus 2007
kjm-070819-zoer.jpg

MANNHEIM (KNHS) - Albert Zoer (Echten) heeft met Okidoki het Europees kampioenschap voor springruiters in Mannheim met een vierde plaats afgesloten. "Het is best balen: net geen medaillem maar de oorzaak daarvan ligt in de eerste wedstrijd, toen Okidoki langs het tweede gedeelte van de dubbelsprong liep. Toen al wist ik kansloos te zijn voor een hoge klassering en dat ik toch vierde ben geworden was hoger dan ik toen voor mogelijk had gehouden. Ik was 46ste en nu ben ik vierde. Dat heb ik allemaal te danken aan een fantastisch springende Okidoki, die in geen van de vijf wedstrijdrondes een springfout heeft gemaakt", aldus Albert Zoer. Jeroen Dubbeldam (Weerselo) eindigde met BMC Up and Down als zesde, terwijl Vincent Voorn (Dinteloord) met Audi's Alpapillon Armanie twaalfde werd.

De Europese titel ging naar de Duitse Meredith Michaels-Beerbaum met Shutterfly, die als derde aan de finale begon. Koploper tot zondag, de in Nederland gefokte L.B. No Mercy (v. Libero H) van de Christina Liebherr, kwam in de tweede ronde van de finalewedstrijd in zware problemen op de driesprong. De Zwitserse amazone taxeerde de afstand verkeerd, waardoor haar paard zich met een reuzensprong trachtte te redden. Dat lukte niet, waardoor de amazone besloot de strijd te staken. Liebherr was haar eerste plaats al kwijtgeraakt omdat zij in de eerste manche van de finalewedstrijd ook al tegen een foutje was aangelopen. Ludger Beerbaum (Duitsland), die tweede stond met Goldfever, had naar zijn zeggen hinder ondervonden van een langs de rijbaan meerijdende tv camera, waar zijn paard kijkerig op reageerde. Daardoor ontstond volgens Beerbaum de fout die zij maakten, waardoor zij terugvielen in het klassement. Jos Lansink profiteerde van deze fouten en klom met Al-Kaheel Cavalor Cumano op naar het zilver. Toen de Noor Morten Djupvik met de in Nederlands bezit zijnde Bessemeinds Casino twee balken uit de lepels wierp en Liebherr wegviel, stond Beerbaum ineens toch weer op brons.

Van de Nederlandse ruiters waren voor aanvang van de finalewedstrijd vooral Vincent Voorn met Audi's Alpapillon Armanie (vierde) en Jeroen Dubbeldam met BMC Up and Down (vijfde) kansrijk voor een medaille, terwijl Zoer die 17de stond weinig kans meer leek te hebben. Maar het parcours was zwaar en selectief, zonder dat het de ruiters en amazones voor onmogelijke opgaven stelde. Zoer reed, zoals hij in Mannheim gewoon bleek te zijn, foutloos rond met Okidoki. Dat gelukt debutant Vincent Voorn helaas niet. Op de middelste van de driesprong tikte de schimmel van Voorn heel licht tegen de bovenste paal van de steilsprong, die prompt viel. "Dat was een echte shitfout, terwijl de tweede fout op de dubbelsprong misschien een beetje mijn eigen schuld was, omdat ik daar net te voorzichtig reed. In de tweede manche wilde ik voor mezelf rijden. Op de derde hindernis kwam ik net niet lekker in het ritme, waardoor op de vierde spring de fout werd gemaakt. Jammer, maar als debutant ben ik super tevreden met mijn twaalfde plaats. Laat ik duidelijk zijn. Als je vierde staat na drie onderdelen wil je ook zo hoog mogelijk eindigen, want je bent hier niet om een oefenrondje te rijden", aldus Voorn.

Jeroen Dubbeldam, die uiteindelijk zesde werd, wist toen hij het parcours had gelopen dat de lijn na de sloot richting steilsprong voor hem heel moeilijk zou worden. "Na de sloot moest je vijf galopsprongen maken om goed bij de steilsprong te komen. Vier was geen optie. Maar ik kreeg die vijf er niet in. Op voorhand wist ik dat ik het daar moeilijk zou krijgen, maar ik was echt kansloos. Maar verder sprong BMC Up and Down fantastisch. In de tweede manche reed ik misschien net te laconiek naar de eerste hindernis. Ik wilde niet direct te veel druk opbouwen, waarvan ik in het verdere verloop van de rit last zou krijgen. En daardoor was ik net te flauw. Maar ook nu weer fenomenaal hoe dit paard springt. Ach, laten we eerlijk zijn. Ik heb goud met het team, ik won een rubriek, ik werd derde in de Grote Prijs op zaterdag en eindig als zesde in dit EK. Ik ben super tevreden, en wat mooier is? BMC Up and Down is lichamelijk gegroeid. Vorig jaar in Aken had ik op de zaterdag een terugval. Nu bleek dit paard het ook in de laatste wedstrijd goed te kunnen volhouden. Volgende week is Valkenswaard. Daar ga ik van start met Pavarottie en in de finale van de Samsung Super league in Barcelona in is BMC Up and Down weer van de partij".

Albert Zoer:"Ik ben trots op Okidoki, die heeft tijdens dit EK geen fout gemaakt. De tweede ronde sprong hij voor mijn gevoel nog weer beter als de eerste. Hij heeft nergens ook maar iets geraakt. Dat zijn zaken waar ik blij mee ben. Dat ik die indviduele medaille niet heb, het zij zo. Ik heb Okidoki en we groeien nog steeds", aldus een blije Albert Zoer.

Bondscoach Rob Ehrens maakte zijn mannen die op zondag de finale hadden gereden een compliment. "Binnenkort gaan we om de tafel zitten en onze route bepalen richting Super League seizoen 2008 en richting Hong Kong. Maar laat ik één ding duidelijk stellen. We gaan naar Hong Kong met het sterkste team. Ik sluit geen combinatie uit en ik ga aan de leden van dit team geen speciale status geven. De besten gaan mee naar de Spelen", aldus Ehrens.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Eindstand EK springen individueel:


1) Meredith Michaels-Beerbaum (Dui) - Shutterfly - 1.54
2) Jos Lansink (Bel) - Al-Kaheel Cavalor cumano - 3.52
3) Ludger Beerbaum (Dui) - Goldfever - 5.11
4) Albert Zoer (Echten) - Okidoki - 7.08
6) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Up and Down - 10.24 12) Vincent Voorn (Dinteloord) - Audi's Alpapillon Armanie - 15.01

Voor meer informatie zie: www.em2007.de

Foto: www.melissen.net