KNHS


Ponys Majos Cannon en Rembrandt grootste dressuurtalenten 19 augustus 2007
Kampioen Jonge Dressuurpony's

ERMELO (KNHS) Op de terreinen van het KNHS-centrum te Ermelo streden dit weekend ruiters en amazones om de KNHS-kampioenschappen Jonge Dressuurponys. Met deze titelstrijd, á la Pavo Cup voor de paarden, worden talentvolle dressuurponys van vier t/m zes jaar gescout. Rembrandt DDH, onder de Duitse amazone Katalin Garm, won bij de zesjarige ponys, de vijfjarige Majos Cannon, gereden door Job op t Hoog(Haghorst) was de beste in de jongste leeftijdscategorie.

De zwarte Rembrandt (v. Renoir) van Dekstation De Havikerwaard voltooide zijn hattrick. Voor de derde maal op rij stak de Duitse gefokte hengst, net als vorig jaar gereden door de Duitse amazone Katalin Garrn, met kop en schouders boven de concurrentie uit. In de voorronde kreeg Rembrandt al de hoogste cijfers van de juryleden Ton de Kok en Jan Peeters. De gastamazones José van Haaren en voormalig Rabo Talent van het Jaar Angela van de Berg konden dat oordeel alleen maar bevestigen. Angela gaf Rembrandt zelfs het maximum aantal van 100 punten. Rembrandt is zon goede pony! Hij heeft drie goede gangen en is super afgericht. Het is net of je op een klein paard zit. Als je hem wilt sluiten, zakt hij echt in de achterhand. Ook over de andere drie finalisten waren de gastamazones enthousiast. José van Haaren: Rembrandt is spectaculair. De nummer 2, Keulse Hoeve Zico, deed eigenlijk niet zoveel voor hem onder. Een pony met veel Schwung en los door het lijf.

Selectie
De deelnemers aan het kampioenschap zijn geselecteerd tijdens wedstrijden, die door drie stamboeken (Welsh, NRPS en New Forest) en een enkele KNHS-regio werden georganiseerd. Net als de twee voorgaande jaren het kampioenschap werd voor de derde keer gehouden was de spoeling bij de zesjarige ponys dun. De groep vier- en vijfjarige ponys was duidelijk groter. Jurylid Ton de Kok: Ik vond het erg leuk om te doen. Over het algemeen werden de ponys netjes voorgesteld en we hebben hele goede ponys gezien. In beide groepen hadden we een sterke kopgroep. Al moet ik wel zeggen dat ik de vier- en vijfjarige ponys liever gesplitst zou zien. Een jaar maakt een groot verschil, al moet de jury daar natuurlijk doorheen kijken.

Niet afgestraft
Bij de vier- en vijfjarige ponys ging de titel naar NRPS-pony Majos Cannon (v. Marchi). De vijfjarige voshengst eindigde vorig jaar nog in de middenmoot, nu bestond over zijn zege geen enkele twijfel. Zijn ruiter Job Op t Hoog uit Haghorst: Vorig jaar liet hij zich in de finale niet zo goed zien, want ik reed hem te voorzichtig. Majos is een hele fijne pony. Hij is rustig, hij loopt ook in het viertal. Hij was wel een beetje onrustig, door alle merries en veulens die er waren vanwege de KWPN paardendagen. Hij sprong een paar keer weg, maar gelukkig wordt dat in deze wedstrijd niet afgestraft. Majos heeft drie goede gangen met een super achterbeengebruik en hij leert heel snel. Het kampioenschap was een van de laatste wedstrijden voor de achttienjarige Job met Majos. Ik ga uit huis om te studeren. In januari gaat mijn broer Lars Majos in het Z starten en daarna Imperial Cup rijden. Ik denk dat hij daar wel tussen past. De tweede plaats bij de vier- en vijfjarige ponys ging naar Ivano voor Precious Blakts Thomas. De beste vierjarige kwam op de vierde plaats: Nikita van den Hout.

Uitslagen:

Vier- en vijfjarige ponys, na overrijden gastamazones:
1. Majos Cannon (v. Marchi) Job Op t Hoog 452,5 (jury 82,5 + gast 370)
2. Ivano (Idzard) Dana van Lierop 398 (78 + 320)
3. Precious Blakts Thomas (Rietheims Walter)Dion van Heeswijk 388 (78
+ 310)

4. Nikita van den Hout (Aester El Nino) Laila Smits 378,5 (78,5 + 300)

Zesjarige ponys, na overrijden gastamazones:

1. Rembrandt DDH (v. Renoir) Katalin Garrn 474 (84 + 390)
2. Keulse Hoeve Zico (Rietheims Walter) Stefanie Verkooijen 436 (76 + 360)

3. Donata (FS Dont Worry) Heleen Schuurmans 405 (75 + 330)
4. Den Ostriks Emily (Leuns Velds Lord) Ellen Brienen 378,5 (78,5 + 300)