Vereniging Milieudefensie

Uitnodiging voor de pers

Milieudefensie en Solidaridad vergelijken duurzaam aanbod supers

Tiende landelijke EKO-telling start in Zaanstad

Amsterdam, 16 augustus 2006 - Dinsdag 21 augustus starten in de Dekamarkt aan de Prinsenstraat 35 in Zaandam de tiende EKO-tellingen; het jaarlijkse onderzoek naar biologische producten in de supermarkt. Naast biologische producten worden ook alle fairtrade-producten geteld. Hiervoor werkt Milieudefensie net als vorig jaar samen met Solidaridad. Milieudefensie Zaanstreek verricht de eerste telling.

Vijf weken lang tellen vrijwilligers in honderden supermarkten door het hele land het aanbod van biologische en fairtrade-producten. De supermarkten met het grootste aanbod van deze producten worden op dinsdag 6 november bekroond met respectievelijk de EKO-Award 2007 en de Fair Trade Award 2007. Per provincie en per gemeente wordt er een ranglijst opgesteld van de best en slechtst scorende supermarkten.

Dit jaar is er alle reden voor een feestje: de EKO-tellingen vieren hun tiende jubileum. Door de meerjarige aanpak is het mogelijk om de lange termijn trend in het aanbod van biologische producten inzichtelijk te maken. Omdat dit jaar voor de tweede keer fairtrade-producten worden geteld, kan ook van dat aanbod voor het eerst een trendanalyse worden gemaakt.

Wat: Start EKO-tellingen met Milieudefensie Zaanstreek Waar: Dekamarkt, Prinsenstraat 35, 1501 NR Zaandam Wanneer: Dinsdag 21 augustus, 11.30 uur Website: www.milieudefensie.nl/ekotellingen

Milieudefensie en Solidaridad zijn ervan overtuigd dat een ruim aanbod cruciaal is voor een groeiende verkoop van biologische en fairtrade-producten. Met de tellingen houden de organisaties de vinger aan de pols bij de supermarkten. Toezeggingen om het assortiment duurzame producten te vergroten, kunnen worden getoetst. De tellingen van 2006 lieten zien dat de prijzenoorlog bij veel supermarktketens leidde tot een verkleining van het biologische assortiment. Met gemiddeld 58 producten was het aanbod het laagst in zeven jaar.

Biologische landbouw produceert zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en gentechnologie en zonder dierenleed. Om meer boeren te stimuleren schoon te produceren is het belangrijk dat de afzet groeit. Fairtrade-producten zijn onder eerlijke voorwaarden gekocht in ontwikkelingslanden. Producenten krijgen een prijs die hen in staat stelt te investeren in kwaliteit en verbetering van leefomstandigheden.