Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 245 HZ
Datum: 21 augustus 2007

Speerpunten armoedebeleid bekend
Friese Taskforce Armoedebestrijding focust op participatie

De Armoedebestrijding in Fryslân richt zich de komende twee jaren vooral op participatie. Die conclusie kan getrokken worden uit de nieuwe speerpunten voor het Armoedebeleid van de Provincie Fryslân. Gedeputeerde Staten hebben dinsdag ingestemd met de speerpunten die de Taskforce Armoedebestrijding heeft geformuleerd.

Het Armoedebeleid kent vijf doelstellingen, die de basis vormen voor de speerpunten. De doelstellingen richten zich op structuurversterking en het bevorderen van de sociale infrastructuur, vergroting van participatie in de samenleving, bestrijding van armoede onder jongeren, de aanpak van problematische schulden en het tegengaan van het niet gebruiken van inkomensvoorzieningen. Het bevorderen van participatie in de samenleving speelt in deze doelstellingen een belangrijke rol.

In totaal zijn er 25 speerpunten geformuleerd waar de komende twee jaar op gefocust wordt. Een vogelvlucht over deze speerpunten laat zien dat de nadruk op participatie uit de doelstellingen ook doorvertaald is in de speerpunten. Zo luidt één van de speerpunten het "bevorderen van outreachend werken (naar de doelgroep toegaan) in het bereiken van risicogroepen, onder andere door het werken met intermediairs" en een ander speerpunt "het bevorderen van arbeidsmarktdeelname van mensen met schulden".

Ook wordt nadrukkelijk aandacht gevestigd op de belangrijke rol van maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld in de doelstelling "het bevorderen van samenwerking en de expertise-uitwisseling tussen cliëntenorganisaties, maatschappelijke organisaties, vrijwilligersinitiatieven en gemeenten en uitkeringsinstanties, zodat armoedeproblematiek eerder wordt gesignaleerd". Ook het bevorderen van samenwerking tussen gemeenten en het bundelen van cijfers en feiten staan als speerpunten vermeld.

Gedeputeerde Piet Adema is blij met de speerpunten. Volgens hem vormen ze belangrijke basis voor een effectieve bestrijding van de armoede in Fryslân en een belangrijke stap in de ontwikkeling van goede instrumenten voor dit maatschappelijke probleem. Op de website van de provincie staan alle speerpunten uitgebreid beschreven. Hier staat ook meer informatie over het indienen van aanvragen en kan men het aanvraagformulier downloaden.


---- --