'Werkgelegenheid niet zonder werkgevers'

21/08/2007 10:33



CNV



CNV Hout en Bouw wil één compleet loket voor werkzoekenden:
'Werkgelegenheid niet zonder werkgevers'

Een duidelijkere rol voor werkgevers bij het begeleiden van werkzoekenden naar een vaste baan. En meer betrokkenheid van regionale opleidingscentra. Dat voorstel doet Arend van Wijngaarden, voorzitter van CNV Hout en Bouw, aan het kabinet om de huidige 'werkgelegenheidsketen' te optimaliseren. "Werkgevers weten precies aan welke werknemers zij behoefte hebben."

Volgens de werknemersvoorman kent Nederland inmiddels goede initiatieven om mensen die nu nog langs de kant staan, aan het werk te helpen. Toch ontbreken bij al die projecten twee belangrijke spelers: werkgevers en opleidingsinstituten. Van Wijngaarden: "Op dit moment zijn vooral de uitkeringsinstanties en Centra voor Werk en Inkomen betrokken. Maar om mensen die nu nog niet werken aan een goede baan te helpen, moet je de hele werkgelegenheidsketen onder de loep nemen. Mensen kunnen pas echt aan de slag, als zij zijn opgeleid voor de beschikbare vacatures."

Het voorstel van CNV Hout en Bouw dient als aanvulling op het plan van het kabinet om huidige werkgelegenheidsinitiatieven, die nog op een beperkt aantal plaatsen als project worden uitgevoerd, over te nemen en uit te breiden. "Wij horen veelvuldig van werkgevers, dat er geen geschikte kandidaten zijn om openstaande vacatures in te vullen. En dat terwijl er nog zoveel mensen in Nederland zonder werk zitten. Waarom werken werkgevers, onderwijsinstituten, CWI, UWV en Sociale Dienst dan nog niet samen?", aldus Van Wijngaarden.

In het voorstel van de bondsvoorman moeten werkgevers bij het CWI aangeven welke nieuwe werknemers zij nodig hebben. Het CWI moet op zijn beurt kandidaten kunnen selecteren, die worden opgeleid om aan het werk te gaan. De scholing moet wel maatwerk zijn, zodat de nieuwe werknemers de basisvaardigheden leren die zij nodig hebben voor die bepaalde banen. De kosten zijn voor de uitkeringsinstanties, al denkt Van Wijngaarden ook dat werkgevers bereid zijn om bij te dragen aan de scholingskosten van de nieuwe werknemer.

Volgens Van Wijngaarden heeft deze aanpak een grote kans van slagen. Als voorbeeld noemt hij het project 'Fair Cities', dat in Groot-Brittannië al vruchten afwerpt. "De gouden regel is de sturende rol die bedrijven hebben gekregen bij de arbeidsbureaus en opleidingscentra. Werkzoekenden worden niet zomaar begeleid of geschoold, maar de scholing is heel concreet en toegespitst op een baan bij een bepaald bedrijf." Vertaald naar de Nederlandse situatie: "Wij moeten af van de aanbodgerichte houding van het CWI. De deal moet zijn, dat werkgevers banen aanbieden in ruil voor gekwalificeerde werknemers. Werkgevers bieden werk aan, terwijl de UWV, Sociale Dienst en CWI samen met de opleidingen de nieuwe werknemers leveren."





http://www