VVD


21-8-2007

China niet achter de Europese muur

Vorige week werd bekend dat in verschillende producten uit China giftige stoffen zijn aangetroffen.

Vorige week werd bekend dat in verschillende producten uit China giftige stoffen zijn aangetroffen.

Het is natuurlijk aantrekkelijk voor bedrijven in Westerse landen om in het goedkope China te laten produceren, maar zulke producten waarin kennelijk giftige stoffen zijn verwerkt, zijn schadelijk voor de gezondheid en voor het milieu. Niet alleen in het beoogde afzetgebied, maar ook voor China zelf.

De VVD vindt het een goede zaak dat de welvaart in China door de samenwerking met de Westerse wereld toeneemt, maar bij die groeiende economie hoort ook zorg voor het milieu. Daar kan het Westen bij helpen, of beter gezegd, daarbij moeten we samenwerken. Het versterkt de gedachte van de VVD dat we bij de aanpak van het milieu geen hek moeten plaatsen om Nederland en Europa, zoals dit kabinet dreigt te doen, maar dat we juist ook landen met een groeiende economie als China er bij moeten betrekken.

En vooral, laten we als Westen niet ons milieuprobleem naar China en andere landen verplaatsen. Daarmee is China niet geholpen, en wat verder vooruit kijkend, ook de Westerse wereld niet.

Klik hier om de kamervragen te lezen die Helma Neppérus naar aanleiding van de berichtgeving heeft gesteld aan de ministers van VROM en VWS.