Gemeente Arnhem

Vernieuwd convenant collectief winkelverbod (21-08-07)

Het convenant proef collectieve winkelontzegging in de binnenstad van Arnhem is succesvol verlopen. Maar liefst 150 winkeliers namen deel aan de proef en in het afgelopen jaar zijn 189 waarschuwingen en 10 ontzeggingen uitgereikt. De aanpak werkt preventief en het heeft bovendien een positieve uitstraling richting bezoekers van de binnenstad.
De diverse deelnemers hebben na evaluatie van de pilot dan ook unaniem besloten om de werkwijze voor langere tijd vast te leggen. Dat is gebeurd in het (nieuwe) convenant collectieve winkelontzegging. Het convenant heeft een looptijd tot 31 december 2009.

Het collectief winkelverbod ligt in het verlengde van het individueel winkelverbod. Een ondernemer kan aan notoire winkeldieven en overlastgevers de toegang tot zijn winkel weigeren. Iemand met een winkelverbod die zich toch weer in diezelfde winkel vertoont, maakt zich strafbaar aan huisvredebreuk. Het collectieve winkelverbod gaat een stapje verder. Indien één van de aangesloten ondernemers een winkelverbod oplegt, dan geldt het verbod tevens uit naam van alle aangesloten ondernemers. Degene die een collectief winkelverbod opgelegd heeft gekregen en zich vervolgens vertoont in een (of meer) van de aangesloten winkels kan vervolgd worden wegens huisvredebreuk.

Verantwoordelijkheid
De verantwoordelijkheid voor het opleggen van een collectieve winkelontzegging ligt bij de ondernemers. De ondernemer (en particuliere beveiliger) zijn verantwoordelijk voor de handhaving van de winkelverboden in de winkel. Zij houden de overtreder van een winkelverbod aan en dragen hem over aan de politie. De politie draagt zorg voor doorgeleiding van de zaak naar het openbaar ministerie.

Deelname
Deelname door ondernemers is vrijwillig en mogelijk voor alle winkeliers in de binnenstad van Arnhem. Bij deelname aan en uitvoering van het collectief winkelverbod zijn de winkeliers aan een aantal voorwaarden gebonden. Zo moet voor klanten duidelijk zijn dat de winkel gebruik maakt van collectieve winkelverboden. Dit kan door een bordje of sticker bij de voorruit te plaatsen. Een winkelverbod kan alleen uitgevaardigd worden indien een winkelier daadwerkelijk constateert dat betrokkene zich in de aangesloten winkel vertoont. Het winkelverbod geldt voor een periode van één jaar.

Keurmerk
Het collectief winkelverbod maakt onderdeel uit van het convenant Keurmerk Veilig Ondernemen Arnhem Binnenstad (KVO). Dit werd in juni 2004 ondertekend door gemeente, brandweer, politie, Stichting Binnenstadsmanagement Arnhem (SBA), CityCentrum Arnhem (CCA) en Koninklijke Horeca Nederland en is onlangs verlengd. Het Keurmerk Veilig Ondernemen kan behaald worden indien diverse uiteenlopende maatregelen genomen worden om de veiligheid van ondernemers en publiek te verhogen.