Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 04)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12 / 06 - 23 31 75 06)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200608026/1
(Bestemmingsplan "Bedrijvenpark Heron" van de gemeente Pijnacker-Nootdorp)
Uitspraak over het bestemmingsplan "Bedrijvenpark Heron" van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Bedrijvenpark Heron is gelegen aan de zuidoostkant van de kruising van de A12 en de Hofpleinlijn (spoorweg tussen Rotterdam en Den Haag) in de buurt van de kern Nootdorp. Het plan is bedoeld voor de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein. Het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft echter goedkeuring onthouden aan het bestemmingsplan, omdat het in strijd zou zijn met het regionale streekplan. Verder vindt de provincie dat de gemeente op het bedrijventerrein ten onrechte geen ruimte voor autoinzamelings- en demontagebedrijven heeft gereserveerd. De provincie vindt namelijk dat een aantal van dat soort bedrijven dat nu op het bedrijventerrein De Binckhorst is gevestigd naar het nieuwe bedrijventerrein moet verhuizen. De gemeenteraad en het gemeentebestuur van Pijnacker-Nootdorp zijn het daar niet mee eens en komen tegen de onthouding van goedkeuring in beroep bij de Raad van State. De zaak is op 23 juli van dit jaar op zitting behandeld.


* 200608461/1
(Milieuvergunning voor biogasinstallatie in Sint Anthonis) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan "Coöperatie Beheer Mineralen U.A." in Sint Anthonis voor een zogenoemde biogasinstallatie. Daarin kan een mengsel van dierlijke meststoffen met bermgras worden vergist, het vrijkomende biogas in een gasmotor ten behoeve van het opwekken van elektriciteit worden verbrand en het vergiste mengsel in een dik en dun deel worden gemengd. De installatie moet komen op een industrieterrein aan het Molenveld in Wanroy. Meerdere omwonenden van de installatie verzetten zich tegen de vergunning omdat zij vrezen voor stank- en geluidsoverlast. Verder vinden zij dat het college hen ten onrechte verwijt dat zij in een eerder stadium geen bedenkingen hebben ingediend tegen de ontwerp-vergunning. De omwonenden stellen dat de provincie hen een persoonlijke kennisgeving van deze ontwerp-vergunning had moeten sturen, omdat zij dicht bij installatie wonen. Zij zijn in beroep gekomen bij de Raad van State. Eerder schorste de Raad van State op hun verzoek al de vergunning. Nu doet de Raad van State definitief uitspraak. De zaak is op 7 juni van dit jaar op zitting behandeld.


* 200609113/1
(Bouwvergunning GSM-mast Smidshornerweg Niekerk) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Grootegast heeft verleend voor het plaatsen van een GSM-zendmast aan de Smidshornerweg in Niekerk. Meerdere omwonenden zijn tegen de mast, omdat zij vrezen voor gezondheidsrisico's als gevolg van radiogolven. Zij hebben, nadat hun beroep tegen de bouwvergunning door de rechtbank in Groningen ongegrond was verklaard, hoger beroep ingesteld bij de Raad van State. De gemeente verwerpt de bezwaren van de omwonenden, onder meer door te wijzen op een onderzoek van TNO waaruit zou blijken dat er geen verband bestaat tussen blootstelling aan elektromagnetische velden en schade aan de gezondheid. De zaak is op 31 juli van dit jaar op zitting behandeld.


* 200609161/1
(Plan voor biomassavergistingsinstallatie op Texel) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van de wijziging van het bestemmingsplan "Buitengebied Texel". Deze wijziging maakt de bouw van een biomassavergistingsinstallatie mogelijk, bestaande uit vijf silos en een loods van 1.800 m². In de installatie worden in hoofdzaak mest en co-producten vergist om duurzame energie op te wekken en vergiste biomassa te produceren. Met de wijziging wordt een agrarisch bouwblok op het perceel aan de Oostkaap in Oosterend tot twee hectare vergroot. Onder andere de vereniging "10 voor Texel" is het niet eens met de provinciale goedkeuring. Zij is van mening dat zij niet gehoord is bij de voorbereidingen van het plan, dat het goedkeuringsbesluit niet voldoende is gemotiveerd en dat het plan een wijziging mogelijk maakt die niet past binnen de agrarische bestemming. De zaak is op 16 juli van dit jaar op zitting behandeld.


* 200700202/1
(Vaststelling hogere geluidswaarden vanwege verkeerslawaai N201) Uitspraak over de instemming door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het verzoek van het gemeentebestuur van Aalsmeer om hogere geluidswaarden vast te stellen voor veertien woningen in het buitenstedelijk gebied. Deze hogere waarden zijn vastgesteld in verband met het verkeerslawaai vanwege de verlegging van de N201 in de Oosteinderpoelpolder. Een van de bewoners is tegen het besluit in beroep gekomen bij de Raad van State. Volgens hem leidt dit tot een onaanvaardbare geluidsbelasting en heeft het provinciebestuur onterecht een vergelijking gemaakt tussen de situatie vóór verlegging van de N201 en de situatie daarna. Volgens hem zijn de berekeningen waar de provincie zich op baseert, onjuist. De zaak is op 3 juli van dit jaar op zitting behandeld.


* 200700414/1
(Bouwvergunning voor Brasserie 't Zonnetje in Zevenhuizen) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zevenhuizen-Moerkapelle heeft verleend voor het vernieuwen en vergroten van Brasserie 't Zonnetje aan de Strandweg in Zevenhuizen. Het bouwplan ziet op het vergroten van de brasserie tot een oppervlakte van 115 m² en een uitbreiding met een extra bouwlaag. De rechtbank in Den Haag heeft in november 2006 een beroep van de Belangengroep Oud Verlaat tegen de bouwvergunning gegrond verklaard. Brasserie 't Zonnetje kan zich niet vinden in de uitspraak van de rechtbank en is in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. Volgens de brasserie heeft de rechtbank onterecht geoordeeld dat het bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan. De brasserie is van mening dat het bestemmingsplan wel de mogelijkheid biedt het perceel tot 115 m² te bebouwen en zich niet verzet tegen de uitbreiding van de horecagelegenheid met een extra verdieping. Ook is de brasserie het niet eens met het oordeel van de rechtbank dat voor de terrassen bij de brasserie een aanlegvergunning is vereist. De zaak is op 19 juli van dit jaar op zitting behandeld.


* 200701005/1
(Weigering om Boogbrug Vianen aan te wijzen als beschermd monument)
Uitspraak over de afwijzing door de toenmalige staatssecretaris van Cultuur van een aanvraag van Stichting Boogbrug Vianen om de stalen boogbrug over de Lek bij Vianen aan te wijzen als beschermd monument. Volgens de staatssecretaris heeft de boogbrug geen onmiskenbare meerwaarde vergeleken met de andere boogbruggen die wel al een beschermd monument zijn. Verder stelt hij onder meer dat deze boogbrug bij Vianen technisch constructief niet vernieuwend is en dat de visuele waarde ervan is verminderd door de aanpassingen die er in de loop van de tijd aan zijn aangebracht. De stichting is het met de afwijzing van de staatssecretaris niet eens en is, na door de rechtbank in Utrecht in het ongelijk te zijn gesteld, in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. De zaak is op 19 juli van dit jaar op zitting behandeld.


* 200701048/1
(Dwangsom tegen sekscampers op carpoolplaats langs de A15) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Papendrecht om een ontheffing te verlenen van de vergunningplicht voor de exploitatie van een of meer sekscampers op de carpoolplaats langs de A15 in de buurt van de N214. De uitspraak gaat ook over de dwangsom die het gemeentebestuur aan de exploitant heeft opgelegd om de exploitatie van de sekscampers te beëindigen. De exploitant is het niet eens met deze beslissingen. Hij is van mening dat het gemeentebestuur hem in redelijkheid een vergunning had moeten verlenen. Volgens hem is de dwangsom onterecht opgelegd, omdat de situatie legaal zou kunnen worden gemaakt. Hij heeft aangegeven dat hij bereid is om de campers aan te passen zodat zij voldoen aan de gestelde eisen. Omdat de situatie jarenlang is gedoogd, is hij bovendien van mening dat het gemeentebestuur de indruk heeft gewekt dat niet tot handhaving zou worden overgegaan. De zaak is op 30 juli van dit jaar op zitting behandeld.


* 200701254/1
(Monumentenvergunning glazen verbindingsbrug Oude Turfmarkt Amsterdam)
Uitspraak over de monumentenvergunning die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft verleend voor het maken van een glazen verbindingsbrug tussen een aantal als beschermd rijksmonument aangewezen panden aan de Oude Turfmarkt (127-129 en 139-145). Als gevolg van de al uitgevoerde verbindingsbrug is het tongewelf van het 17e-eeuwse Gasthuishofpoortje doorgesneden. De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad is tegen de monumentenvergunning en heeft beroep ingesteld bij de Raad van State. Zij voert aan dat het tongewelf door de verbindingsbrug teveel is aangetast. De zaak is op 31 juli van dit jaar op zitting behandeld.


* 200701364/1
(Weigering ontheffing om apen en katachtigen te houden in Venlo) Uitspraak over de weigering door de minister van LNV om een ontheffing te verlenen aan Stichting "De Grièze" in Venlo om apen en/of katachtigen te houden. De minister heeft de ontheffing geweigerd na advies van de CITES-commissie. CITES staat voor Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. Deze commissie heeft aangegeven dat apen niet geschikt zijn als huisdieren en dat het wenselijk zou zijn dat uitsluitend ontheffing wordt verleend aan gekwalificeerde instellingen waar een zeer goede huisvesting en deskundige verzorging is gewaarborgd. Volgens "De Grièze" had de minister niet mogen volstaan met de enkele verwijzing naar het advies van de CITES-commissie. Volgens haar is er een mogelijkheid om voor specifieke apensoorten een uitzondering te maken. Verder is zij van mening dat de weigering van de minister in strijd is met de Europese regelgeving die kwantitatieve invoerbeperkingen tussen lidstaten verbiedt. De zaak is op 30 juli van dit jaar op zitting behandeld.