Ingezonden persbericht


Na 17 jaar weer jonge Geelvleugel Ara's uitgevlogen

Niet zonder trots, met enorme opluchting en grote vreugde kan Araproject dit jaar dan eindelijk het uitvliegen van 2 jonge Ara's aankondigen. Na 23 dagen in het ei en 3 maanden in het nest zijn dinsdag 21 augustus in alle vroegte de twee jongen een uur na elkaar uitgevlogen.

Met het succesvol uitvliegen van de jongen komt een einde aan de reeks teleurstellingen die de Ara ouders de afgelopen jaren hebben moeten voorduren. Jarenlang werden hun jongen systematisch gestolen. Ook dit jaar werden 3 mannen met een ladder onderaan de nestboom betrapt en weggestuurd. De media aandacht die de diefstal van de jongen vorig jaar kreeg en het instaleren van bewakingscamera's zijn instrument geweest in dit succesvolle broedseizoen. 2 juli kondigde we op onze website aan dat de camera's geïnstalleerd waren en dat het legsel mislukt was. Dit om lieden, die plannen hadden zich wederom aan de jonge ara's in het nest te vergrijpen, te ontmoedigen. Dinsdagochtend, na weken van zenuwen en wakker worden van elke geluid dat 's nachts bij de nestboom te horen was kon eindelijk opgelucht worden ademgehaald. Dit jaar geen nestroof van de ara baby's.

Voor team Araproject breekt nu een nieuwe onzekere periode aan. Tijdens het broeden is het mogelijk de Ara's dagelijks te observeren maar na het uitvliegen van de jongen trekken de vogels er in de weide omgeving op uit. Vluchten van 15 kilometer op een dag zijn geen uitzondering. De papegaaien zijn in het verleden gemeld in Vogelenzang, Zandvoort, Bloemendaal en Haarlem. Ze komen vaak bij mensen in de achtertuin snoepen van fruitbomen. We verzoeken eenieder die de Ara's toevalligerwijs observeert dit via onze website papegaai-ara.nl te melden zodat wij weten dat de Ara's het goed maken.

De jonge ara's zijn herkenbaar aan hun iets kortere staart en donkere ogen. De ogen van de ouders zijn op de pupil na wit. Het is voor het eerst in minstens 17 jaar dat er jonge ara's uitvliegen in Nederland. Nu de ara's met rust gelaten worden en de populatie weer kan groeien hoopt Araproject dat over enkele jaren de hele groep als goed functionerende eenheid kan worden ge repatrieert naar Midden-Amerika waar deze Geelvleugel Ara's met uitsterven worden bedreigd.

De Ara's zijn uit veiligheidsoverwegingen gechipt en hun geslacht is via een DNA test gedetermineerd. Het zijn een mannetje en een vrouwtje.

Meer informatie:

Roelant Jonker Tel. 06-47788229 e-mail: director@cityparrots.org, web: www.papegaai-ara.nl of Eng. www.cityparrots.org

Zip file met Foto's: www.cityparrots.org/media/uitvliegen-2007.zip

Bericht diefstal 2006: http://www.papegaai-ara.nl/2006/07/15/jonge-geelvleugel-aras-gestolen-2/

Bericht camerabewaking: http://www.papegaai-ara.nl/2007/07/02/cameras-geinstalleerd-legsel-mislukt/

--
Cityparrots.org: Parrots gone wild