Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum: 22 augustus 2007

Aramis tegen Bos-heffing
Minister Bos van Financiën is van plan om geld weg te halen bij de woningcorporaties, het zogenaamde afromen, om het financieringstekort op te lossen. Hij wil maar liefst 4 jaar lang 750 miljoen euro per jaar ophalen. Dat bedrag moet dan de komende 10 jaar worden besteed in de (40) krachtwijken die Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie (WWI) heeft benoemd. De centrale doelstelling van het Actieplan Krachtwijken is om de 40 wijken om te vormen tot wijken waar mensen kansen hebben en weer graag wonen. Het gaat dan om investeringen in een 40-tal wijken in 18 verschillende gemeenten. Voor Aramis komt dit neer op ongeveer 2,7 miljoen euro per jaar wat in het 'Bosfonds' gestort moet worden ( uitgaande van 300 euro per woning/per jaar). Het kan en mag toch niet zo zijn dat woningcorporaties willen investeren in alle 800 wijken van Nederland maar dat dit door de overheid wordt beperkt? Want als het plan van Minister Bos daadwerkelijk geëffectueerd wordt heeft dit rampzalige gevolgen. Door het verlies aan investeringscapaciteit lopen projecten vertraging op. Geld kun je immers maar één keer uitgeven. Dus als huurpenningen van de huurder naar Den Haag gaan kan Aramis deze niet in Roosendaal investeren. Bijna alle plannen die er binnen Roosendaal zijn lopen vertraging op en een aantal loopt de kans om gedeeltelijk of zelfs helemaal niet uitgevoerd te worden. Want ook de lokale politiek wordt buitenspel gezet waardoor de prestatieafspraken tussen corporaties en Gemeentes op losse schroeven komen te staan. Daarnaast is deze heffing in strijd met ons rechtsbestel. Slechts een beperkt aantal corporaties zijn betrokken bij de zogenaamde 40 aandachtswijken. De overige corporaties krijgen het gevoel hierdoor dubbel te worden gepakt.

Aramis heeft bijvoorbeeld al heel veel lokaal geïnvesteerd in eigen bezit, school, maatschappelijk onroerend goed (zorgcentra, bibliotheek, buurthuis), leefbaarheid en grootschalige herstructureringen. Voorbeelden hiervan zijn Kalsdonk en Kroeven. Deze heffing werkt als een rem op de activiteiten die Aramis vanuit haar maatschappelijk ondernemerschap wil realiseren. Uiteindelijk is het dus weer de huurder (bewoner) die de dupe is van deze plannen.

Aramis is van mening dat het financieringstekort van het Kabinet niet thuis hoort op het bord van de corporaties. Begin dit jaar hebben alle corporaties en ook Aramis al eerder, verwoord in het 'Antwoord aan de Samenleving', concrete voorstellen aan het kabinet gedaan om te komen tot een intensivering van de wijk- en buurtaanpak en andere relevante investeringen in het wonen. Aramis wil rechtstreeks in overleg met bewoners, gemeente en andere partijen investeren in onze wijken en dorpen. Dat leidt tot meer, beter en sneller resultaat dan het onzalige plan van Minister Bos.


---

Noot voor de redactie (