SP Tilburg


Verhuisadviezen stadhuis moeten openbaar worden

22-08-2007 * Acht adviezen heeft het college inmiddels gekregen over de mogelijke verhuizing van het stadhuis naar de Spoorzone. De SP vraagt het college vandaag die adviezen openbaar te maken. "Op basis daarvan moet de raad een debat voeren, dus dan wil ik ze ook wel kunnen lezen", aldus fractievoorzitter Van den Hout.

In het Brabants Dagblad van vandaag stelt wethouder Aarts dat het college in oktober een besluit neemt over die verhuizing. Van den Hout: "Nou ja, over een mogelijk voorstel hoop ik dan, want de raad heeft daarin toch echt het laatste woord. Maar vooral, ik wil niet debateren louter op basis van een voorstel van het college. Ik wil die adviezen die zij heeft ontvangen zelf kunnen zien, zodat ik weet wat daarmee gebeurd is. Dat lijkt me niet meer dan redelijk". Vooralsnog zijn deze adviezen echter vertrouwelijk.

Twee keer eerder riep de SP in moties op de megalomane verhuisplannen achterwege te laten, maar vond daarvoor geen meerderheid in de raad. Begin dit jaar agendeerde de fractie het onderwerp voor de commissie Modern Bestuur. Daar liet het college weten adviezen te gaan vragen bij acht commerciele investeerders over de vestiging van het stadhuis in de Spoorzone en over wat te doen met de leegkomende stadskantoren in het centrum. "Nu horen en lezen we alleen nog maar over dat nieuwe stadhuis, maar we zouden de hele zaak in samenhang bekijken. Ik wil van het college dus ook weten wat zij denkt te doen met een leeg stadhuis. Zeker als dat gebouw volgens het college zelf niet zou voldoen aan arbo-technische eisen. Wie wil zo'n ding dan nog kopen?".

Het college meent dat een nieuw stadhuis in de Spoorzone 'een hele mooie trekker voor nieuwe bedrijven' zou zijn. "Toen ik dat gisteren aan onderzoeker Buck vroeg was die daar toch wat sceptischer over. Ik ben dan ook benieuwd hoe het college die stelling wil onderbouwen, want meer dan een natte-vinger-gevoel hebben we daarover tot nog toe niet gehoord", aldus Van den Hout. www.tilburg.sp.nl