SARA


Nieuwe nationale supercomputer Huygens beschikbaar voor gebruikers

Sinds 21 augustus 2007 is de nieuwe nationale supercomputer Huygens in productie. Dit betekent dat het systeem nu beschikbaar is voor alle wetenschappelijke onderzoekers die via de stichting Nationale Computerfaciliteiten (NCF) gebruik maken van de rekenfaciliteiten bij SARA.

In de maand juni is Huygens geïnstalleerd en uitgebreid getest door leverancier IBM. Sinds de officiële acceptatie op 27 juni jl. hebben medewerkers van SARA het systeem verder ingericht en gereed gemaakt voor de gebruikers. Vanaf begin augustus heeft een kleine groep gebruikers het nieuwe systeem getest.

Door het beschikbaar stellen van de nieuwe nationale supercomputer is de rekencapaciteit met een factor 4,5 toegenomen ten opzichte van het vorige systeem.

SARA ondersteunt de gebruikers bij de overgang naar het nieuwe systeem Huygens, onder andere door middel van tweedaagse workshops in augustus en september.

Meer informatie over het gebruik van de nieuwe nationale supercomputer kunt u vinden bij de User information. Ook kunt u een e-mailbericht sturen aan: hic@sara.nl.