KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

21-8-2007

Betere prestaties Delta Lloyd Kernploeg in Qingdao

De Nederlandse zeilers scoorden goed vandaag op het Olympische water voor de kust van Qingdao. Er stond weer net genoeg wind op de gele zee om de zeilers naar buiten te sturen in de brandende zon. De Yngling zeilsters, Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Marije Kampen werden twee keer tweede. Daarmee staat het jonge team op een derde plaats. Pieter-Jan Postma kwam als winnaar over de streep in de laatste race in de Finn klasse. Kort daarvoor werd hij achtste. Postma staat ook op een derde plaats en kwalificeert zich daarmee voor de Medal race op 22 augustus.

Morgen 22 augustus worden in negen klassen de allesbeslissende Medal races gevaren. In de Yngling en de Laser klasse staan nog normale wedstrijden op het programma. De Medal races volgen op 23 augustus.

Pieter-Jan Postma kwalificeert zich voor de Medal race samen met de beste tien van het klassement. Het belooft weer een uiterst spannende finale te worden in de Finn klasse. Postma staat op het gelijke aantal punten als de Noor Peer Moberg, die vierde is. Ook nummers vijf en zes liggen op de loer. Het goud is onbereikbaar geworden voor de Fries en het zilver is ver weg.

Postma zei na afloop; Het ging goed vandaag. Ik heb heel
geconcentreerd gevaren. Over de eerste race ben ik ook tevreden. Op het einde schoven er nog een paar voorbij op de finishlijn. Ik moest kiezen. Je niet iedereen afstoppen. Ik let op waar ik de meeste wind kan verwachten en ik moet de juiste positie innemen, het tactisch goed doen. Je probeert alles in de gaten te houden, maar dat lukt niet altijd.

De tweede race won Postma. Ik kwam vijf boven bij de eerste boei en als eerste bij de benedenboei. Ik won het op snelheid en de juiste windvlagen. Ik ging Ainslie voorbij en nog wat van die mannen.

Het klinkt eenvoudig, maar gisteren lukte het niet. Ja je moet niet reageren maar beslissen voordat er iets gebeurt. Anders ben je te laat. Vandaag ging dat goed.

De Yngling coach Maurice Paardenkooper was een tevreden man. We hebben weer een stapje gemaakt. Focus was op beter starten en beter varen op stroom. De uitvoering werkte goed. Dit is een sterk veld en wij hebben een hele jonge ploeg. Ze leren heel veel. Het is heel knap wat ze doen en ik ben heel tevreden. We zijn er nog niet uiteraard. We moeten nog een stap maken... en dat is meer eentjes varen. Maar wij denken dat we met onze drie boten juist in het laatste jaar voor de spelen veel voordeel hebben. Wij kunnen met elkaar blijven trainen. Bij onze concurrenten blijft in de aanloop naar de spelen maar een boot over.

De andere zes zeilsters uit het Yngling team zijn ondertussen ook in China gearriveerd en bereiden zich voor op een gezamenlijke
trainingsstage ter plekke tot half september.

In de 470 klasse vielen de broers Coster net buiten de boot voor de Medal race. Ze eindigden op een elfde plaats in het eindklassement met het gelijke aantal punten als nummer tien. De Ier, die tiende werd, gaat door omdat die een eerste plaats heeft gescoord in de serie. Sven Coster reageert: We zijn in het evenement gegroeid. Ik ben niet tevreden maar we hadden een valse start omdat we hier vooraf weinig hebben kunnen trainen vanwege de schouderblessure van mijn broer. Maar ik ben ervan overtuigd dat we het kunnen hier. Maar we moeten hier nog veel meer varen.

De dames in de 470 klasse lieten weer van zich spreken op 21 augustus. Ze eindigden de dag met een eerste plaats. In het algemeen klassement staan de Amsterdammers op een achtste plaats en kunnen nog een paar plaatsen stijgen in de Medal race. Marcelien de Koning zei; Het gaat goed tot de eerste boei. In de eerste race lagen we op een derde plaats maar verloren we voor de wind. We hebben in elk geval geleerd dat we het voor de wind anders moeten doen en de tactiek bij de boeirondingen is ook niet goed. Daar gebeurt het. Het veld ligt zo dicht bij elkaar.

Morgen de Medal race, heb je daar zin in? Ik heb altijd zin in zeilen, glimlachte De Koning.

Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis missen net de kwalificatie voor de Medal race in de Tornado klasse. De catamaranzeilers eindigden op een elfde plaats in het eindklassement.

Casper Bouman wist zich niet te kwalificeren voor de Medal race in de RSX klasse. Bouman werd 25ste in het eindklassement. Vermoeid kwam de Hagenaar aan de kant. Ik moet nog de juiste manier vinden om te pompen en dezelfde snelheid te hebben als de kopgroep. Je moet pompen en je balans houden. Het kost waanzinnig veel energie. Daar moeten we verder aan werken. En omdat ik net de snelheid niet heb, kan ik me ook niet goed positioneren. Ik moet nu alles op alles zetten en alleen maar trainen in licht weer. Ik heb nog een jaar om me te verbeteren.

In de Laserklasse komt Rutger van Schaardenburg nog een dag in actie. De Medal race is op 23 augustus. De Dordtenaar Hij staat 20ste in het algemeen klassement.

Een dagelijks videoverslag van de kernploeg is te vinden op homepage van het Watersportverbond. Klik daar op de button Kernploeg TV.

Internetadres: http://www.2007qdregatta.com