NEN


NTA Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen

donderdag 23 augustus 2007, 16:18

Drie belangrijke koepelorganisaties in de gezondheidszorg, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen NVZ, de Orde van Medisch Specialisten en het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging zijn samen met 9 pilot ziekenhuizen het landelijke project VMSzorg gestart. Dit project heeft als doel de patiëntveiligheid in ziekenhuizen te verbeteren, onnodige schade aan patiënten in ziekenhuizen te voorkomen en de basis te leggen voor een goed functionerend veiligheidsmanagementsysteem (VMS).

NTA 8009:2007
Vanuit het initiatief van de NVZ, de en het LEVV zijn afspraken opgesteld voor de basiseisen van een veiligheidsmanagementsysteem. Dit heeft geleid tot de Nederlands Technische Afspraak NTA 8009:2007. NEN heeft de totstandkoming van deze NTA begeleidt. De onderwerpen en basiseisen in de NTA zijn vastgelegd door 36 partijen, waaronder 9 pilot ziekenhuizen, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, het Nederlands Instituut voor Accreditatie van Ziekenhuizen en Stichting Harmonisatie Kwaliteitsborging in de Zorg. De ontwikkelde NTA heeft de status van een neutraal referentiedocument.

Resultaten
In de NTA zijn kwaliteitseisen opgesteld die als normatief kader voor het veiligheidsmanagementsysteem gelden. Het doel van de NTA is om de risico's op het gebied van patiëntveiligheid binnen ziekenhuizen te beheersen en schade aan de patiënt te verminderen. De NTA draagt bij aan uniformiteit en inzichtelijkheid van het
veiligheidsmanagementsysteem en leidt tot openheid naar de maatschappij over patiëntveiligheid. De opgestelde eisen door het veld vormen de basis voor interne en externe toetsing van het patiëntveiligheidsbeleid van ziekenhuizen.

Informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met drs. Tamara Slagter, consultant NEN-Gezondheidszorg, telefoon 015-2690390 of gezondheidszorg@nen.nl