Ingezonden persbericht





Festival Cultura Nova Heerlen opent met poëtische première van ilotopie (Fr.)
Cultura Nova 2007 met o.a. ilotopie, Vis à Vis, Compagnie Malabar en Scapino Ballet Rotterdam

Van vrijdag 24 augustus t/m zondag 2 september 2007 vindt voor de zeventiende keer het jaarlijks terugkerende zomerfestival Cultura Nova plaats. In tien dagen laat Cultura Nova het publiek kennismaken met onconventionele vormen van theater, dans, muziek, film en beeldende kunst. Het festival wordt op bijzondere wijze geopend met 'Water Fools (Fous de Bassin)' van het Franse gezelschap ilotopie (Nederlandse première). Zij toveren het publiek vanaf het water van de zandgroeve Vrieheide fantastische, poëtische droombeelden voor. Groupe F ontwierp er passend het vuurwerk bij. Het volledige programma is vanaf dinsdag 24 juli te vinden op www.culturanova.nl . De kaartverkoop voor zowel de opening als ook de andere voorstellingen gaat daarmee officieel van start.

Bijzonder programma
Na een onderdompeling in de fantasiewereld van ilotopie, wacht een nuchtere Hollandse familie de grote dooi af in 'GROENLAND' van Vis à Vis. Station Zuid presenteert een dubbele choreografie met 'Seven by 2' bij Kasteelhoeve Puth in Voerendaal. Compagnie Malabar trekt vervolgens met publiek én een reusachtige gouden sprinkhaan door het centrum van Heerlen met de voorstelling 'Helios II' (Nederlandse première). Scapino Ballet Rotterdam is opnieuw te zien met een festival première, dit keer 'Tous les Jours, a tous points de vue, on va de mieux en mieux' van Hans Tuerlings. Ook oude bekenden Theatergroep het Vervolg, Huis van Bourgondië en intro I in situ weten weer een bijzondere productie neer te zetten met respectievelijk het humoristische 'Everything you always wanted to know about theater', de beeldende theatervoorstelling 'Zo is mijn hand een pistool' en de van gerecycled materiaal gemaakte klankvoorstelling 'Pendule'.

Te gast zijn verder o.a. het Vlaamse vormgeverscollectief Studio ORKA met de Nederlandse première van de familievoorstelling 'Mijnheer Porselein'; een verhaal over een bijzondere man met grootse plannen. Huis voor de Kunsten Limburg brengt in de LIMBURGzaal de dansvoorstelling 'Van Limburgse Bodem' waarin vier uit Limburg afkomstige choreografen de dialoog aan gaan met de locatie. Arno Dieteren luistert Heerlen op met een nieuw carillongeluid voor de toren van de Pancratiuskerk in 'Tour de Carillon'. Kortom: Cultura Nova biedt tien dagen lang een afwisselend en klimaatvriendelijk programma voor jong en oud, voor zonliefhebbers en 'koele kikkers'.

Een culturele lente in de zomer
Er lijkt een culturele klimaatsverandering plaats te vinden. Nieuwe en hernieuwde culturele podia zijn bijna allen klaar en beginnen te draaien. Het Glaspaleis, het gerevitaliseerde Theater Heerlen, de nieuwe Nor en 't Patronaat zijn hier sprekende voorbeelden van. Dit betekent niet alleen dat er nieuwe podia beschikbaar komen maar het levert ook nieuwe artistieke partners, nieuwe culturele impulsen en nieuw publiek op in onze regio. Tijdens Cultura Nova 2007 zullen kunstenaars en gezelschappen uit veertien landen op twintig bijzondere locaties en podia in Parkstad Limburg het publiek verwonderen en beroeren met theater, dans, beeldende kunst, film en muziek.

Bijzondere locaties
Het multidisciplinair zomerfestival Cultura Nova vindt plaats in Parkstad Limburg en biedt tien dagen lang een gevarieerd programma voor volwassenen en kinderen met theater, muziek, dans, beeldende kunst en film. Kunstenaars en gezelschappen uit 14 verschillende landen zullen u op 20 verschillende locaties en podia in de Parkstad trachten te verwonderen en beroeren met theater, dans, beeldende kunst, film en muziek. De verschillende activiteiten vinden voor een groot gedeelte op bijzondere locaties in de verschillende Parkstad-gemeenten en in de stad Heerlen plaats. Dit jaar springen daar o.a. Zandgroeve Vrieheide, Kasteelhoeve Puth en de Pompgebouwen in het Schutterspark in Brunssum er uit. Uiteraard is er ook bijzonder programma op de voor ons publiek al meer bekendere 'podia' zoals bijvoorbeeld het Glaspaleis, het Pancratiusplein, het Burgemeester van Grunsvenplein, AVANTIS en het Royal Theater.

Website
Het programma van Cultura Nova 2007 is te vinden op www.culturanova.nl . De website bevat o.a. informatie over het programma, kaartverkoop, de organisatie, sponsoren en subsidiënten. De website wordt tot aan het festival continu aangevuld. Mensen die op de hoogte willen blijven van het laatste nieuws, kunnen zich op de website aanmelden voor de nieuwsbrief.

Kaartverkoop en informatie: reserveer nu!!
Kaarten zijn vanaf dinsdag 24 juli te bestellen via www.culturanova.nl , www.parkstadlimburgtheaters.nl of via de kassa van Parkstad Limburg Theaters, 045-5716607.
Het volledige programma is ook terug te vinden in de festivalbrochure. Deze zal begin augustus verschijnen. Mensen die een brochure thuisgestuurd willen krijgen kunnen deze aanvragen via info@culturanova.nl .

www.culturanova.nl

///////////////////////////////////
Nadere informatie t.b.v. pers:
Fiedel van der Hijden / Janneke Schmeitz
045-5715100 / 06 54 64 62 85 info@culturanova.nl
/ abraxas@cuci.nl


Mocht u vragen hebben, neem dan contact op met:

Fiedel van der Hijden of Janneke Schmeitz
T: ++31 (0)45 571 51 00 of ++31 (0)6 54 64 62 85
E: info@culturanova.nl of abraxas@cuci.nl