Gemeente Barneveld


Naturalisatiedag 2007

Afbeelding bij bericht

"Dat je mensen uit alle landen ontmoeten kan", "vrijheid", zo maar twee reacties van de naturalisandi waarom Nederland wordt gewaardeerd. Het meest voorkomende verschil tussen het moederland en Nederland is toch vaak de gastvrijheid, die is in Nederland anders.

In de Raadzaal opende wethouder L.A. Verweij met uitleg over de zaal waarin de ceremonie vandaag werd gehouden. De Raadzaal leent zich bij uitstek voor de feestelijke bijeenkomst. Het Nederlanderschap kent vele rechten, waaronder het stemrecht en dat komt goed tot uiting op de plek waar het gekozen en hoogste bestuur van de gemeente zetelt.

naturalisatiedag in de raadzaal

"Het is een heel belangrijke gebeurtenis in je leven" aldus wethouder Verweij over het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit. De ceremonie moet er aan bijdragen dat je je bewust bent wat er in je leven gebeurt als je Nederlander wordt. Ook stond de wethouder stil bij de rechten en plichten die het Nederlanderschap met zich meebrengt. "Nederland is een land met heel veel rechten. Het is geweldig dat we daar met z'n allen gelijk gebruik van kunnen maken", aldus wethouder Verweij.

Na de inleiding van de wethouder werd aan iedere nieuwe Nederlander persoonlijk het koninklijk besluit tot het verlenen van de Nederlandse nationaliteit voorgelezen en overhandigd. De naturalisandi kregen ook de Nederlandse driekleur, inclusief vlaggenstok, en bloemen cadeau.

overhandiging besluit

De zes nieuwe Nederlanders waren afkomstig uit Guinee, Irak, Zaïre, Marokko en Oostenrijk. Ter gelegenheid van naturalisatiedag waren ook enkele naturalisandi van het afgelopen jaar te gast. Gemeente Barneveld houdt regelmatig een kleine ceremonie waarin naturalisandi het koninklijk besluit tot het verlenen van de Nederlandse nationaliteit uitgereikt krijgen. Naturalisandi zijn verplicht het besluit persoonlijk in ontvangst te nemen. Sinds 24 augustus 2006 zijn er 22 mensen in gemeente Barneveld genaturaliseerd. Mutatiedatum 24/08/2007