EVD

Tags: Economische ontwikkeling - Roemenië

22.08.2007

Roemenië: voor- en nadelen van het zakendoen

---

Recentelijk zijn enkele rapporten verschenen die het zakenklimaat in Roemenië vergelijken met andere landen. Hieronder volgen de belangrijkste conclusies uit deze rapporten, inclusief de belangrijkste voor- en nadelen van het zakendoen in Roemenië:


* Boston Consulting Group
In een rapport van 20 juni 2007 beschrijft BCG dat de landen van Centraal- en Oost-Europa in een aantal productcategorieën kosteneffectiever zijn voor outsourcing dan China. Arbeidskosten zijn in deze landen zo'n 4 tot 10 maal lager dan in West-Europa en BCG verwacht dat deze kloof ook op de middellange termijn zal blijven bestaan. Naast de arbeidskosten zijn ook het hoge kennisniveau en de lage transportkosten van belang. BCG signaleert een verschuiving in de export vanuit Oost-Europa naar West-Europa ten gunste van producten met een hoge toegevoegde waarde. Roemenië is volgens het rapport bij uitstek geschikt vanwege de macro-economische stabiliteit, het stijgende aandeel hoogwaardige goederen in de export, de strategische locatie, de goede human resources, de verbetering van aantal en kwaliteit van lokale toeleveranciers en de interessante consumentenmarkt. Nadelen zijn de arbeidskrachttekorten in een aantal sectoren, bureaucratie en slechte transportinfrastructuur.

* Ernst & Young
In de 'South Eastern Europe attractiveness survey 2007' presenteert E&Y de perceptie van 200 internationale managers. Volgens hen zit de aantrekkingskracht van de regio in de lage arbeidskosten en de hoge productiviteitsstijgingen. Voor Roemenië zijn de meest kansrijke sectoren voor buitenlandse investeringen industrie en logistiek. Ook callcenters zijn interessant voor buitenlandse ondernemers. Roemenië wordt in deze enquête een interessantere investeringsmarkt geacht dan Turkije of Griekenland. Dit zou de komende drie jaar zo blijven, waarbij Bulgarije de tweede plaats overneemt van Turkije. Zwakke punten zijn infrastructuur, politieke stabiliteit, levensstandaard en de beschikbaarheid van R&D.

* KPMG
Volgens de KPMG Barometer over het tweede kwartaal van 2007 verwacht 60 procent van de internationale bedrijven in Roemenië dat hun investeringen in het derde kwartaal van dit jaar zullen stijgen. Ongeveer 58 procent had in het tweede kwartaal een inkomstengroei.

* EIU
Volgens een presentatie over 'CEE/CIS business strategy' is de Oost-Europese markt minstens even interessant als de Chinese, maar vanwege toenemende concurrentie en volgroeiing van de markt sluit het 'window of opportunity' zich. Volgens de EIU heeft Roemenië, na Rusland, het hoogste marktpotentieel in Centraal- en Oost-Europa. Als een van de zwakke punten noemt de EIU de negatieve bevolkingsgroei.

---

Bron: Nederlandse ambassade te Boekarest