Gemeente Rotterdam

Hoe de stad Rotterdam zich vanaf de jaren zeventig ontwikkelde, toont het gemeentearchief op zondag 26 augustus in Theater Lantaren/Venster. Onder de naam Cityscapes draait daar een programma van vijf films. Te zien is onder andere J.A. Deelders Stadsgezicht uit 1977. Jules Deelder pleit daarin tegen de gezelligheidswens en voor een grootstedelijke omgeving.

Cityscapes begint met een film uit de jaren zeventig. In die periode probeerde het gemeentebestuur in zijn beleid rekening te houden met inwoners die verlangden naar een gezellige stad. De film C70 gaat over een gelijknamige manifestatie waarmee de gemeente Rotterdam 25 jaar wederopbouw vierde. De manifestatie moest aantonen dat Rotterdam niet alleen een werkstad was, maar ook gezelligheid en vertier kende.

Deelder
Jules Deelder was in een film van Bob Visser uit 1977 kritisch over pogingen om de stad gezellig te maken. Hij pleitte voor een werkelijk grootsteedse leefomgeving. Deelder bezoekt in de film onder andere een wedstrijd van Sparta en leest voor uit eigen werk.

Metropool
In de loop van de jaren tachtig werd het beeld van Rotterdam als dynamische metropool steeds meer iets om trots op te zijn. In 1987 maakte de gemeente dat imago tot uitgangspunt van het stedenbouwkundig beleid. Die geest spreekt ook uit de film Een Goed Lopende Stad van Peter Alsemgeest uit 1989. Daarin is zichtbaar hoe de dienst Gemeentewerken zich inzet voor ontwerp en beheer van de infrastructuur van Rotterdam.

150 jaar gemeentearchief
Het Gemeentearchief Rotterdam viert in 2007 zijn 150-jarig bestaan met allerlei activiteiten voor een breed publiek. De Rotterdam Classics tonen op de eerste zondag van de maand films uit de collectie van het archief, in samenwerking met Theater Lantaren/Venster.

De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Instituut voor Beeld en Geluid, Bob Visser, Filmstad en Gemeentewerken Rotterdam.

Rotterdam C70 - 1970, Milo Anstadt
J.A. Deelders Stadsgezicht 1970, Bob Visser
Een Goed Lopende Stad, 1989, Peter Alsemgeest
3 Januari 1997, Nathalie Alonso Casale
Grootstedelijke Reflecties, Roots & Routes, 2002, Rob Schröder & Henk Oosterling

Zondag 26 augustus, 20:00 uur in Theater Lantaren/Venster. Entree: 6,- / 5,- .
Reserveren via de kassa van Theater Lantaren/Venster, telefoon: 010 277 22 77

Bron: Gemeentearchief Rotterdam, 16-08-2007