Digitale Gemeente Houten

Kinderserviezen in museum Schalkwijk

maandag 20 augustus 2007 - Bron: Stichting Archeologie en Historie Schalkwijk en Tu

Op zondag 26 augustus is Museum Dijkmagazijn De Heul aan de Provincialeweg 70 in Schalkwijk weer van 11.00 tot 16.00 uur geopend. In de grote wisselvitrine is een verzameling kinderserviezen te zien uit de laatste 120 jaar.
In de vitrine staan onder andere voorbeelden van koffie- en theeserviezen die met punten van de bekende koffiemerken bij elkaar gespaard konden worden. Daarnaast zijn er ook serviezen die door speciale fabrieken op de markt worden gebracht. Behalve met bekende afbeeldingen als pandas, Nijntje en Piggelmee zijn er ook wat deftigere serviezen met een echt zilveren randje. Ook zij er theeserviesjes van rond 1900 en een in Japan geproduceerd servies te zien.
Dat de serviesjes ook als reclame gebruikt werden, is te zien aan een voorbeeld van het bekende Duitse merk Melitta. In 1948 bracht men ter promotie van het nieuwe snelflitersysteem een kinderkoffieservies uit. In de vitrine is zon servies te zien, compleet met speciale filterzakjes. Het verzamelen van kinderserviezen is een ondertussen een serieuze zaak. Vanwege de vraag naar ouder serviezen komen er steeds meer gerenommeerde firmas geproduceerde replicas op de markt. Onder andere van een Melitta servies uit 1964, inclusief filterzakjes.

De serviezen passen ook prima bij de tentoonstelling in het museum over het dagelijkse leven in huis in de vorige eeuw. Onder de titel Vrouwenzaken is ook serviesgoed op ware grote tentoongesteld. Maar ook volop aandacht voor de inrichting van het huis in de vorige eeuw.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).