Europa onder de mensen - Een nieuwe reeks burgerdebatten

20/08/2007 14:16



Europees Parlement Den Haag



PERSAANKONDIGING

Europa onder de mensen!
Een nieuwe reeks debatten tussen burgers en bestuurders
in de vorm van een debat op de Agora

In navolging van de succesvolle reeks burgerdebatten van 2006 start het Bureau Europees Parlement op 26 augustus met een nieuwe reeks van 6 debatten, met als titel "Europa, waar ligt uw grens?". Op festivals en hogescholen worden laagdrempelige debatten georganiseerd in de sfeer van de Agora, het marktplein in het oude Griekenland waar de volksvergadering plaatsvond tussen handelaars en filosofen. Deze debatten over de toekomst van Europa worden georganiseerd samen met Stichting Agora Europa.

Met Europa gaan we een spannende tijd tegemoet. Dit najaar wordt een vervanger voor de weggestemde Europese Grondwet gemaakt, op basis van het akkoord dat de regeringsleiders in juni jl. hebben bereikt. Kunnen Nederlanders zich vinden in het nieuwe verdrag? Welke richting willen we uit met Europa? Moet er een referendum komen? Over deze thema's zal gediscussieerd worden door burgers, Europarlementariërs en andere opinieleiders.

Het doel van de debatreeks "Europa, waar ligt uw grens?" is tot een gezamenlijke visie van Nederlanders op Europa te komen en deze in een document te vervatten: een nieuw "Sociaal Contract" voor Europa. Dit document wordt gebaseerd op de debatten en op de uitkomsten van een enqu(ee)te in de lokale media en op de website www.europa-nu.nl. Aan het eind van de debatreeks wordt het overhandigd aan Nederlandse en Europese volksvertegenwoordigers.

De aftrap van de debatreeks vindt plaats op zondag 26 augustus op het Noorderzonfestival te Groningen (om 15.00). Overzicht van de debatreeks:
Zondag 26 augustus Noorderzon Festival Groningen
Donderdag 30 augustus Cultura Nova Festival Heerlen
Woensdag 19 september Hogeschool Saxion Enschede
Donderdag 4 oktober Hogeschool Arnhem & Nijmegen Nijmegen Zondag 25 november STRP Festival Eindhoven
(het zesde debat zal in de herfst plaatsvinden, datum en locatie worden nog bekend gemaakt)

De debatten worden geleid door Niesco Dubbelboer, oud-Tweede Kamerlid, en Eisse Kalk, directeur van Stichting Agora. De namen van de gasten - Nederlanders uit politiek, cultuur en media - worden kort voor ieder debat bekend gemaakt.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Leon Peijnenburg (persattaché), leon.peijnenburg@europarl.europa.eu, tel 070-3135400 Sjerp van der Vaart (directeur Bureau EP), sjerp.vandervaart@europarl.europa.eu, tel 06-20417373 Arjen Nijeboer (projectmanager Agora Europa), arjen@agora-europe.org, tel 06-52450279