Ingezonden persbericht

VERKIEZING DAGBLADBEZORGER VAN HET JAAR 2007 GAAT VAN START

Amsterdam, 20 augustus 2007 ­ De verkiezing van de Dagbladbezorger van het Jaar 2007 is begonnen. Dagbladabonnees kunnen tot en met
16 september op www.worddagbladbezorger.nl hun stem uitbrengen op de genomineerden. Op 26 september wordt de winnaar bekendgemaakt, tijdens de Week van de Dagbladbezorger (24 tot en met 28 september). Voorafgaand aan deze week wordt aan een dagbladbezorger de Publieksprijs uitgereikt. Radio-dj Giel Beelen brengt een week lang tussen 06.00 en 09.00 uur verslag uit van de strijd om de Publieksprijs in zijn radioprogramma op 3FM.

In Nederland verzorgen meer dan 40.000 krantenbezorgers de bezorging aan huis. Dat is uniek, want in de meeste landen wordt 'het nieuws' op straat verkocht. Het bezorgen is geen eenvoudige klus: de bezorgers brengen veelal in de ochtend door weer en wind gemiddeld 95 kranten langs. Daarnaast hebben de bezorgers tegenwoordig te maken met maar liefst 14 verschillende abonnementsvormen. Met de verkiezing van de Dagbladbezorger van het Jaar brengt de Nederlandse Dagbladpers het onmisbare werk van de bezorgers extra onder de aandacht.

24 genomineerden: 12 junior en 12 senior bezorgers
De verkiezing van de Dagbladbezorger van het Jaar vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. Er zijn in totaal 24 genomineerden: in elke provincie een bezorger in de categorie 'junior' (15+) en een in de categorie 'senior' (40+). Deze bezorgers zijn tijdens de voorrondes als beste naar voren gekomen en kenmerken zich door hun grote inzet en collegiale opstelling. Zij zorgen bijvoorbeeld voor een goede sfeer op het distributiepunt, zijn een voorbeeld voor andere bezorgers en zorgen zelf voor vervanging als dat nodig is. En uiteraard leveren zij de krant altijd op tijd en in goede staat af bij hun abonnees. Tijdens de verkiezingsperiode verspreiden de genomineerden speciale flyers, waarmee ze 'hun' abonnees oproepen om op hen te stemmen. Het aantal stemmen wordt meegewogen in het oordeel van de jury.

Dagbladbezorger van het Jaar 2007
Op woensdagmiddag 26 september wordt onthuld wie de Dagbladbezorger van het Jaar 2007 is. Jan Douwe Kroeske maakt in theater De Flint in Amersfoort de namen bekend van de junior en senior winnaar van deze verkiezing. Alle genomineerden en hun fans zijn voor deze prijsuitreiking uitgenodigd. De winnaars ontvangen een reischeque van ¤ 2.500,,-, alle overige genomineerden winnen een nieuwe fiets. Ook driehonderd bezorgers die zich hebben aangemeld en de eindronde net niet hebben gehaald zijn deze middag van harte welkom. Zij maken kans op een van de 50 iPods. Abonnees die hun stem hebben uitgebracht op de winnende bezorgers kunnen ook in de prijzen vallen: een jaarabonnement op een dagblad. Iedereen wordt deze middag getrakteerd op een spectaculair optreden van zangeres Dennis, hét poptalent van eigen bodem.

Publieksprijs via 3FM
Is een dagbladbezorger niet genomineerd, dan kunnen abonnees hun waardering laten blijken door hun bezorger voor te dragen voor de Publieksprijs. Van maandag 17 tot en met vrijdag 21 september besteedt Giel Beelen aandacht aan deze prijs in zijn ochtendprogramma op 3FM, van 6 tot 9 uur. Van maandag 17 tot en met donderdag 20 september kan iedereen via www.worddagbladbezorger.nl zijn bezorger opgeven voor de Publieksprijs. Giel Beelen spreekt de volgende ochtend live in de uitzending met de bezorger die de dag ervoor de meeste stemmen heeft gekregen. Op de eerste dag van de Week van de Dagbladbezorger, maandag 24 september, maakt Giel Beelen de uiteindelijke winnaar van de Publieksprijs bekend. Deze bezorger wint een cheque van ¤ 5500,-. De abonnees die op deze winnaar hebben gestemd maken kans op een gratis jaarabonnement op een dagblad.