Politie Flevoland

Jongen aangehouden voor bezit balletjespistool

Zeewolde, 26-08-2007 o Zaterdagmiddag is een 17-jarige jongen uit Zeewolde aangehouden omdat hij een balletjespistool bij zich droeg. Na een melding controleerde de politie vier jongens aan de Kringloop en daarbij ontdekte de politie het neppistool. De verdachte die het verboden balletjespistool net had gekocht tijdens een vakantie in het buitenland is aangehouden. Na het verhoor is hij heengezonden met een proces-verbaal.

Steeds meer mensen nemen speelgoedpistolen vanuit vakantielanden als Spanje, Frankrijk en Portugal mee naar huis. In Zuid-Europese landen zijn deze volop in de winkel te koop omdat de plaatselijke wapenwetten minder streng zijn dan in Nederland. In Nederland zijn deze pistolen verboden, omdat ze vaak niet van echt te onderscheiden zijn.

Veel mensen beseffen niet hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn als nepwapens in verkeerde handen vallen. Ze kunnen gebruikt worden om mensen te bedreigen. En mensen die zich bedreigd voelen, zien niet zo snel het verschil tussen echt en nep. Met alle gevolgen van dien.

Hoge boete of gevangenisstraf

Daarom controleren de Koninklijke Marechaussee en de Douane op vliegvelden streng op het bezit van deze wapens. Ook de politie treedt op tegen het bezit van nepwapens. Wie er een in bezit heeft, krijgt direct een boete. De boete kan oplopen tot honderden euros. In sommige gevallen staat er zelfs een gevangenisstraf op. Daarom de waarschuwing van de politie: koop geen nepwapens!