Politie Friesland

Politieberichten van zondag 26 augustus

Fryslan, 26-08-2007 o Politieberichten van zaterdag 25 augustus 11.00 uur t/m zondag 26 augustus 11.00 uur.

Leeuwarden: lichaam dode man gevonden
De politie heeft zondagochtend in het water aan de Prinsentuin het levenloze lichaam van een nog onbekende man aangetroffen. Het stoffelijk overschot werd rond 06.30 uur in de Noordersingel door een passant ontdekt waarop de hulpdiensten ingeschakeld zijn. Duikers van de brandweer hebben het de man uit het water gehaald. Het stoffelijk overschot is naar het mortuarium van het MCL gebracht. De technische recherche is een onderzoek gestart. De actie van de politie is erop gericht om de doodsoorzaak en de identiteit van de man vast te stellen.

Sneek: aanhouding na belediging
De politie heeft zondagochtend aan de Kleine Kerkstraat een 18-jarige inwoner van Sneek aangehouden inzake belediging. Agenten verleenden assistentie bij de afhandeling van een onwelwording bij een disco. Zij hielden het publiek op afstand waardoor het ambulancepersoneel haar werk kon doen. De verdachte uitte verbale beledigingen in de richting van de agenten. Daarop is hij uit het publiek gehaald en aangehouden. Hij is voor verhoor naar het bureau gebracht. Daar is proces-verbaal opgemaakt en hij is daarna weer vrijgelaten.

Leeuwarden: inbraak school
De politie onderzoekt een inbraak in een school die aan de Hempenserweg gevestigd is. Men drong het pand binnen door een ruit te vernielen. Het is nog niet bekend wat er is weggenomen. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Formerum (Terschelling): geen overtredingen tijdens alcoholcontrole De politie heeft zaterdagavond en zondagnacht een alcoholcontrole uitgevoerd waarbij 39 blaasproeven bij weggebruikers zijn afgenomen. Geen enkele bestuurder was in overtreding.

Burgum: passagier gewond door kop-staartbotsing
De politie heeft zaterdagochtend aan de Oude Commissieweg hulp verleend tijdens een aanrijding tussen twee personenautos waarbij een passagier gewond raakte. De aanrijding ontstond toen een 25-jarige automobilist uit Assen voor het rode stoplicht stilstond. Een 38-jarige automobilist uit Hurdegaryp dacht dat zijn voorganger, de bestuurder uit Assen, door het oranje stoplicht zou rijden. Die stopte en de bestuurder uit Hurdegaryp reed met zijn auto tegen de achterzijde van zijn voorganger. De passagier van de bestuurder uit Assen raakte gewond. De 27-jarige vrouw uit Assen is met nekklachten per ambulance naar het MCL in Leeuwarden gebracht.

Drachten: motorrijder bekeurd voor wheely
De politie heeft zaterdagmiddag aan De Hemmen een 42-jarige motorrijder uit Opeinde aangehouden inzake gevaarlijk verkeersgedrag. Surveillerende agenten zagen dat de bestuurder met ongeveer 70 km/uur een wheely maakte. De motorrijder kreeg een proces-verbaal.

Ureterp: inbraak school
De politie onderzoekt de inbraak in een school die aan De Skeauwen gevestigd is. Daar zijn tussen vrijdagmiddag en zaterdagochtend drie flatscreens gestolen. Men drong de school binnen door een ruit te vernielen. Een 52-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Goutum: man met scootmobiel te water ongedeerd
De politie heeft zaterdagmiddag aan de Jonkersleane hulp verleend tijdens een eenzijdige aanrijding door een 61-jarige scootmobielrijder uit Leeuwarden. De man was met zijn voertuig uit de bocht gevlogen en in een sloot tot stilstand gekomen. Het slachtoffer was half onder zijn voertuig terechtgekomen. Passanten ontdekten de man en schakelden de hulpdiensten in. Zij ondersteunden de man omdat hij bekneld en half in het water lag. De brandweer haalde het slachtoffer uit zijn benarde positie. Hij is ter controle per ambulance naar het MCL gebracht. Daar bleek dat de man met de schrik vrijgekomen is.

Drachten: aanhouding na verstoring openbare orde
De politie heeft zondagochtend aan de Noordkade een 21-jarige inwoner van Drachten aangehouden inzake verstoring openbare orde. Surveillerende agenten ontdekten een opstootje bij een winkel aan de Zuidkade. Omstanders meldden dat een persoon een mes bij zich zou dragen. Daarop is de verdachte gefouilleerd, de agenten troffen een klein zakmes aan. Het mes is inbeslag genomen. De man gedroeg zich die nacht meerdere keren hinderlijk en uitdagend, dat leidde tot kleine vechtpartijen. De agenten sommeerden de verdachte om te vertrekken waar hij morrend aan voldeed. Hij kwam na korte tijd terug en daagde de agenten uit. Daarop is hij aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. Er is proces-verbaal opgemaakt en de verdachte is daarna weer vrijgelaten.

Leeuwarden: onwel en onder invloed
De politie heeft zondagnacht aan het Wilhelminaplein hulp verleend tijdens een onwelwording van een 17-jarige inwoner van Leeuwarden. Surveillerende agenten troffen de jongen liggend op straat aan. Volgens omstanders was hij na een stapavond, en vermoedelijk GHB gebruik, onwel geworden. Ambulancepersoneel ontfermden zich over de jongen.

Heerenveen: aanhouding na belediging
De politie heeft zondagochtend aan de Burgemeester Falkenaweg een 29-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden inzake belediging. Surveillerende agenten zagen dat de man tegen een heg stond te urineren en wilden met hem in gesprek. De verdachte kon geen identiteitsbewijs tonen. Tijdens het verloop van het gesprek uitte de man beledigingen in de richting van de agenten. Hij is aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. De man is daarna weer vrijgelaten.

Harkema: drie verdachten aangehouden
De politie heeft zondagnacht aan De Bosk een 17-jarige inwoner van de gemeente Smallingerland aangehouden inzake baldadigheid. De jongen schopte tegen verkeersborden, bomen en lichtmasten. Surveillerende agenten zagen dat ook een geparkeerde bestelbus het moest ontgelden. Daarop is hij aangehouden en verklaarde aan de politie na een ruzie overstuur en baldadig te zijn. Hij is voor verhoor naar het bureau gebracht. Zijn ouders zijn geïnformeerd en de jongen is daarna weer vrijgelaten.
Tijdens de aanhouding van de 17-jarige jongen, bemoeide een 18-jarige inwoner van Harkema zich met het werk van de politie. Daarnaast uitte hij beledigingen in de richting van de agenten. Ook hij is aangehouden en naar het bureau gebracht. Hij is na verhoor weer vrijgelaten. Een 49-jarige inwoner van Ureterp is aangehouden nadat hij door agenten gesommeerd was om te vertrekken. Hij reageerde daarop door de agenten te beledigen. Ook hij is aangehouden en naar het bureau gebracht. Hij is naar verhoor weer vrijgelaten. Tegen de drie verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Lemmer: aanhouding na steekpartij
De politie heeft zaterdagavond aan de Zuiderzeestraat een 16-jarige inwoner van Rutten (Noordoostpolder) na een steekpartij aangehouden. De politie kwam na een melding ter plaatse en trof een 38-jarige inwoner van Lemmer bloedend aan. Hij was in zijn arm en borst gestoken. De verdachte was daarna, in gezelschap van ongeveer zes anderen, weggefietst. Omdat er een goed signalement van de verdachte bekend was, kon de politie hem kort daarna aanhouden. Hij is aangehouden en legde een bekentenis af. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis van Sneek gebracht. Daar zijn verwondingen verpleegd en hij kon daarna weer naar huis. De achtergrond van het incident is voor de politie nog onduidelijk. Wel is bekend dat de verdachte het slachtoffer na een woordenwisseling met een mes heeft gestoken. De verdachte is ingesloten en zijn ouders zijn geïnformeerd. Het onderzoek gaat door en de politie blijft in gesprek met alle betrokkenen en getuigen.

Bolsward: mishandelaar aangehouden
De politie heeft zondag aan de Dijkstraat een 21-jarige inwoner van Bolsward aangehouden inzake openlijke geweldpleging. Surveillerende agenten zagen dat de man een andere jongen schopte en trapte. Hij is aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. De man is ingesloten.

Heerenveen: aanhouding na mishandeling
De politie heeft zondagnacht aan de Oude Koemarkt een 19-jarige inwoner van Oudeschoot aangehouden inzake mishandeling van een 16-jarige inwoner van Bantega. Het slachtoffer zat op een bankje toen hij zonder aanleiding door de verdachte geschopt werd. Hij liep een pijnlijk jukbeen op en deed aangifte. Agenten hielden de verdachte aan. Hij is voor verhoor naar het bureau gebracht en is ingesloten. De politie blijft in gesprek met de aangever, de verdachte en getuigen.

Gorredijk: eenzijdige aanrijding door drank
De politie heeft zondagnacht aan De Doppen een 46-jarige automobilist uit de gemeente Opsterland aangehouden. De verdachte was met zijn auto tegen een lantaarnpaal tot stilstand gekomen. Aan het bureau blies hij 480 ug/l, hij kreeg een rijverbod van 4 uur. Zijn auto raakte beschadigd en is door een berger weggesleept.

Jubbega: vernielingen
De politie onderzoekt de vernieling van twee winkelruiten van bedrijfspanden die aan de Jelle van Damweg gevestigd zijn. De vernielingen zijn zondagnacht gepleegd. In een winkelruit van 2.5 x
1.7 meter is een ster geslagen. De schade wordt geraamd op 750 euro. Bij een tweede winkel zijn twee ruiten van 0.95 x 1.95 ingegooid. Deze schade wordt op 1.500 euro geschat. De gedupeerden, een 63-jarige inwoner van Jubbega en een 47-jarige inwoner van Heerenveen, deden aangifte. Zondagochtend ontdekten surveillerende agenten tevens dat er bloembakken in het dorp vernield zijn.

Fryslân: rijden onder invloed rijbewijzen ingevorderd
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal en moeten bij het CBR een cursus alcohol en verkeer volgen.

Sneek: zondagnacht, Oude Dijk, een 18-jarige automobilist uit de gemeente Wymbritseradiel, 355 ug/l, rijverbod 3 uur, beginnend bestuurder, rijbewijs ingevorderd.

Twijzelerheide: zaterdagavond, Kukhernsterpaed, een 42-jarige bromfietser uit de gemeente Smallingerland, 940 ug/l, rijverbod 12 uur. De verdachte was met zijn bromfiets onderuit gegaan. Onderzoek wees uit dat het rijbewijs van de verdachte ongeldig verklaard was.