Ingezonden persbericht




Staatssecretaris Timmermans weigert debat met critici

Staatssecretaris Timmermans heeft een eerdere toezegging voor een debat op Radio Gelderland afgezegd omdat hij niet in debat wil met de woordvoerder van het samenwerkingsverband 'Ander Europa'. De toezegging voor het debat over het nieuwe Europese verdrag op maandag 27 augustus, werd de vrijdag daarvoor plotseling ingetrokken toen de staatssecretaris vernam dat zijn tegenstander in het debat de woordvoerder van Ander Europa (Willem Bos) zou zijn.

"De staatssecretaris kent de heer Bos en zijn opvattingen en heeft er geen behoefte aan om met hem in discussie te gaan", verklaarde zijn secretaresse tegen Frank van Dijk van Radio Gelderland. De omroep heeft daarop besloten het hele item over het Europese verdrag te laten vallen.

Al eerder liet de PvdA-staatssecretaris blijken de critici van de Europese Grondwet en het nieuwe verdrag zo min mogelijk aan het woord te willen laten. Onder zijn verantwoordelijkheid zijn vele miljoenen euro's van het zogenoemde Europafonds uitgegeven, waarbij aanvragen van critici van het huidige Europa systematisch werden afgewezen. Deze handelswijze is zowel in de pers als in de Tweede Kamer bekritiseerd.

De komende weken zal de Raad van State een advies uitbrengen over de vraag of over het nieuwe Europese verdrag weer een referendum moet worden gehouden. Naar aanleiding daarvan zal de publieke discussie over de toekomst van Europa weer opleven. Ander Europa doet een beroep op de media om daarbij te voorkomen dat alleen de stem van de regering en haar medestanders aan bod komt.

-------------------------
Noot voor de redactie,