Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam

WEKELIJKS PERSBERICHT STADSDEEL DE BAARSJES

PERSBERICHT

Amsterdam, 9 augustus 2007

Uitnodiging
De Baarsjes nog bruisender
In De Baarsjes bestaat sinds enkele maanden een denktank met een aantal actieve bewoners. De leden bedenken hoe de onderlinge contacten tussen bewoners kunnen worden versterkt. De denktank wil ook bijdragen aan de goede sfeer in het stadsdeel door ideeën van bewoners en organisaties te verzamelen en mee te helpen deze uit te voeren. Om hier samen aan te werken nodigt de denktank alle bewoners uit om hun ideeën over de buurt te delen. Tijd en plaats: maandag, 3 september 20.00 uur in Het Sieraad, Postjesweg 1. Die avond stellen de leden van de denktank zich voor. En kunnen bewoners en maatschappelijke organisaties kort hun idee presenteren. De denktank zal zich inspannen om de ideeën mogelijk te maken in overleg met maatschappelijke organisaties en het stadsdeelbestuur. Aanmelden voor deze avond kan tot 27 augustus via m.gorrissen@baarsjes.amsterdam.nl. Meer informatie: Michel Gorrissen 020 589 2528.

2e Baarsjes Zomerkampioenschap
De Grote Finale van de het 2e Baarsjes zomerkampioenschap is op 18 augustus op het Mercatorplein. Buurtkids van 7 tot 12 jaar kunnen zich nog plaatsen voor deze finale door mee te doen in één van de voorrondes. De laatste voorrondes zijn (van 14.00 tot 17.00 uur):
- Za 11 augustus Pieter v.d. Doesplein
- Di 14 augustus Paramariboplein

- Wo 15 augustus Columbusplein

- Do 16 augustus Corantijnplein

- Vrij 17 augustus Geuzenplein

- Za 18 augustus Mercatorplein - laatste voorronde en finale

Deelnemers strijden tegen elkaar op de onderdelen hordelopen, casting, buikspiertraining en steppen. De winnaars van de voorrondes maken op het Mercatorplein uit wie de echte Baarsjes Zomerkampioen is. Bovendien krijgen zij een speciale VIP behandeling op de finaledag. Meedoen is gratis. Het Zomerkampioenschap is mede mogelijk gemaakt door Weekblad De Echo. Voor meer informatie kijk op: www.baarsjes.nl/sportbuurtwerk

Straatcoaches actief in Chassébuurt
Straatcoaches treden met ingang van deze week actief op in de Chassébuurt in stadsdeel De Baarsjes. In navolging van Slotervaart en Osdorp zet De Baarsjes straatcoaches in via de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam om deze buurt veiliger te maken. Vanuit het binnenkort te openen Buurtpunt Chassé Does Tromp Geuzenbuurt (Van Kinsbergenstraat 38) zijn de straatcoaches 7 dagen per week op straat te vinden. Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid in stadsdeel De Baarsjes verbeterd is. De straatcoaches worden ingezet om de nog bestaande jeugdoverlast verder terug te dringen. Zij spreken jongeren direct aan op hun gedrag en signaleren, rapporteren, waarschuwen en komen tussenbeide als het nodig is. Als er via de politie of andere kanalen een melding van overlast of vernieling op straat binnenkomt, is een straatcoachteam binnen vijf tot tien minuten ter plekke aanwezig. De straatcoaches koppelen hun bevindingen terug aan de politie. Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

De Baarsjes pakt hennepteelt aan
Derde actiedag succes
Na twee eerdere acties, volgde vandaag een derde 'opruimdag' in het kader van de actie 'Stop Hennep Thuisteelt'. Samen met politie, brandweer, Openbaar Ministerie, Continuon en Belastingdienst pakt stadsdeel De Baarsjes de overlast van wietplantages aan. Bewoners tipten via Meld Misdaad Anoniem zeven verdachte panden. Drie panden bleken 'besmet'. In één van de drie stond een aantal moederplanten (voor wietstekjes); twee andere panden bleken door de eigenaren in allerijl ontruimd. Eerder werden twee wietplantages ontmanteld (in totaal 1100 planten) en trof de ontruimingsploeg vier al ontruimde woningen aan. Het stadsdeel laat hennepkwekerijen ontmantelen op kosten van de overtreder. Politie en stadsdeel rollen kwekerijen op en het Openbaar Ministerie vervolgt de verdachten. Het energiebedrijf sluit de stroom af en verwijdert de meter. De Belastingdienst controleert of de inkomsten uit de kwekerij aan de Belastingdienst zijn opgegeven. Zo niet, dan moet alsnog belasting worden betaald. Daarnaast wordt de kweker zo mogelijk ook strafrechtelijk vervolgd. Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Rinze van Opstal, 06 1299 1741.

Agenda

Zomerkampioenschap Sportbuurtwerk, Kortenaerplein. 8 augustus 2007, 14:00-17:00 uur. Vederlicht Expositie door Eva Beumer (MLB). Tot 11 augustus 2007. ArtWear vitrine Expositie door beeldend kunstenaar Jos van de Geer, in Hoofdzaak Hoeden. ArtWear, tot 30 augustus 2007 Dichtkunst aan de muur Tentoonstelling door Albertje Duijst, in Expo C40 (SBM). Tot 1 september 2007. Bekijk hier de volledige agenda.

Voor algemene vragen: Rinze van Opstal, hoofd Communicatie, 06 1299 1741.

---- --