Gemeente Deurne

20-08-2007
Week van de buitendienst: Kleurrijk Deurne van 27 tot en met 31 augustus
Buitendienst van Deurne kiest voor nieuwe aanpak De buitendienst van de gemeente Deurne kiest voor een nieuwe aanpak. De buitendienst gaat voortaan werken met wijkteams en gaat burgers meer betrekken bij de aanleg en onderhoud van hun woonomgeving. Om bewoners kennis te laten maken met hun eigen wijkteams houdt de gemeente Deurne van maandag 27 tot en met vrijdag 31 augustus de Week van de Buitendienst met als thema Kleurrijk Deurne. Deze week zal bol staan van activiteiten.
Wethouder Nicole Lemlijn opent op maandag 27 augustus om 14.00 uur samen met 2375 leerlingen van twaalf basisscholen de Week van de buitendienst.

Week van de Buitendienst
Op maandag 27 augustus vindt de start plaats van de Week van de buitendienst. Om 14.00 uur geeft wethouder Nicole Lemlijn samen met de wijkteams op het schoolplein van basisschool De Heiakker aan 2375 leerlingen het startsein voor een ballonnenwedstrijd. Dit als symbool voor het thema Kleurrijk Deurne en als begin van de schoolcampagne zwerfafval. De deelnemende scholen gaan gebruik maken van het lesprogramma Zwerfafval: Mooi niet. Naast het bieden van informatie wordt in het lesmateriaal veel aandacht besteed aan het kritisch nadenken over het eigen gedrag van de leerlingen. Tevens wordt bij deze gelegenheid de Kunstkeet onthuld. Zeven kunstenaars uit Deurne hebben hun interpretatie van Kleurrijk Deurne tot uitdrukking gebracht op een bouwkeet, die gebruikt gaat worden bij de bewonersparticipatieprojecten.

Op dinsdagmiddag 28 augustus gaan de wijkteams samen met wethouder Nicole Lemlijn en wethouder Joke Hubert op pad met gehandicapten en senioren die slecht ter been zijn. Alles wat ze tegenkomen aan obstakels op straat wordt daarna zo spoedig mogelijk door de wijkteams verholpen.

Woensdag 29 en donderdag 30 augustus gaan de wijkteams de wijken in. Op verschillende plekken en op verschillende tijdstippen stellen de wijkteams zich aan hun wijkbewoners voor. De wijkbewoners, klein en groot, mogen rekenen op een leuke attentie. Daarvoor kan in het Weekblad voor Deurne een bon uitgeknipt worden. De exacte locaties en tijdstippen zijn te vinden in het gedetailleerd programma Week van de buitendienst.

Op vrijdag 31 augustus tenslotte wordt de Week van de buitendienst afgesloten met een kennismakingsbijeenkomst met de dorps- en wijkraden op de gemeentewerf. De gemeentewerf aan de Energiestraat is de plek van waaruit de buitendienst opereert.

Wijkteams en taakgericht team
De buitendienst van Deurne gaat in drie wijkteams werken: wijkteam Noordwest (westelijk deel van de kern Deurne met o.a Houtenhoek, Schutsboom, de Vennen en Vlierden), wijkteam Oost (oostelijk deel van de kern Deurne met o.a. Heiakker, Koolhof en Zeilberg) en wijkteam Zuid (zuidelijk deel van de kern Deurne met o.a. St Jozefparochie en Liessel, Neerkant en Helenaveen).
De leden van de wijkteams worden een vertrouwd gezicht in de wijk, leren de wijk door en door kennen en kunnen daardoor ook beter inspringen op de wensen en de gemelde storingen op het gebied van de openbare ruimte.
De wijkteams zorgen ervoor dat het groen en de wegen in hun eigen wijk tiptop in orde blijven. Van het repareren van gaten in stoepen, het snoeien van beplanting en het onderhouden van plantsoenen tot het bijhouden van de speeltoestellen voor de kinderen.

Daarnaast beschikt de gemeente Deurne voortaan over een taakgericht team dat niet direct verbonden is met een wijk maar meer specialistische klussen doet . Het verricht onderhoud aan rioleringsgemalen, verhelpt storingen aan verkeerslichten en parkeerautomaten en houdt straatwerk en verkeersborden bij.

Bewonersparticipatie
De nieuwe manier van werken houdt ook in dat gemeente Deurne de bewoners meer gaat betrekken bij het inrichten en onderhouden van hun leefomgeving, de zogenaamde bewonersparticipatieprojecten. De gemeente Deurne wil in de toekomst niet alleen samen met de bewoners bepalen wat voor soort groen er in hun straat komt, maar de gemeente wil ook een gedeelte van de verantwoordelijkheid van het onderhoud aan de mensen zelf overlaten. De gemeente gaat daarom werken met groenvrijwilligers en vrijwilligers voor speelplekken. Hierdoor kan bij die projecten luxer materiaal worden toegepast. Projecten in andere plaatsen in Nederland hebben uitgewezen dat daardoor niet alleen de betrokkenheid van de mensen bij hun wijk wordt vergroot maat dat ook de kwaliteit van het openbare gebied daarmee verbetert.