Stadsdeel Slotervaart / Overtoomse Veld Amsterdam

Wekelijks Persbericht 24 augustus 2007

Minister Guusje ter Horst lanceert nationaal actieplan in Slotervaart

Maandag 27 augustus lanceert minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties) het nationale actieplan van het kabinet tegen radicalisering en polarisatie. De minister gaat bekend maken dat Slotervaart financiële steun krijgt. Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch (Slotervaart) reageert op het nationale kabinetsplan.

Nationale opening schooljaar door staatssecretaris Dijksma op Einsteinschool

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) komt op dinsdag 28 augustus naar de Professor Einsteinschool om het nieuwe schooljaar nationaal te openen. Zij bezoekt eerst de dependance in de Wilhelmina Druckerstraat, waar zij met ouders zal praten. Thema is de Brede School en de Voorschool, het ministerie komt in de begroting 2008 met extra geld voor de samenhang van brede scholen met sport en cultuur. Om 15.00 uur geven de staatssecretaris en stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch op het speelplein aan de Voorburgstraat het startschot, waarna een kinderpersconferentie volgt. De kinderjournalisten stellen vragen over wat de brede school betekent voor de leerlingen. Dit gebeurt in het hoofdgebouw, Voorburgstraat 258. De Professor Einsteinschool, nu nog gelegen tussen te slopen panden, wordt het eerste Community Centre in Nederland. Naast welzijnsdiensten zijn dan ook zorgdiensten verbonden aan de school. Deze basisschool heeft zich in zeven jaar uit de top 5 van ´slechtste scholen´ (volgens Het Parool) opgewerkt tot een school, die zelfs 0,1 punt boven het landelijke gemiddelde van alle scholen in Nederland scoort. De Professor Einsteinschool valt in de categorie ´honderd procent zwart´. De vooruitgang is ondermeer te danken aan faciliteiten voor de brede school.

Opening voorschool Louis Bouwmeester

Op 29 augustus opent Ahmed Marcouch om 10.00 uur met de kinderen, ouders en peuterleidsters de voorschool van de Louis Bouwmeesterschool. De voorschool werkt met het programma Ko-totaal, zal adjunct directeur Ingeborg van der Meulen vertellen. Het stadsdeel, de school en stichting Impuls hebben als voorschoolpartners afspraken gemaakt hoe zij de komende twee jaar het voorschoolprogramma Ko-totaal op de Louis Bouwmeesterschool en de daaraan verbonden peuterspeelzaal willen invoeren en faciliteren. De ballonnen gaan omhoog om 10.40 uur en daarna zijn er soesjes, chocolaatjes, ijsjes. Sinds de voorschool in Slotervaart gratis is, groeit het aantal ouders dat hun kinderen aanmelden sterk.

Onderzoek naar komst kleine bedrijven onder sporen Station Lelylaan

Startgoed BV Amsterdam krijgt de mogelijkheid om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van kleine bedrijfsruimten onder de sporen bij station Lelylaan. Aan de zuidzijde van het station overweegt het Dagelijks Bestuur de komst van een inpandige fietsenstalling en aan de noordzijde bedrijfsruimte in combinatie met een parkeergarage. Met kleine bedrijfsruimten zal het station en de omgeving prettiger, veiliger en leefbaarder worden. Dit haalbaarheidsonderzoek hoort bij het uitwerkingsplan Stationslocatie voor een vernieuwde stationsomgeving, dat in juli door de stadsdeelraad is vastgesteld. Hier komt ook een zogenoemd WoonWerkWinkelgebouw met appartementen, bedrijfsruimten en winkels. Startgoed BV Amsterdam biedt betaalbare kleinschalige bedrijfsruimten in Amsterdam voor startende en kleine bedrijven en is een initiatief van onder andere de dienst Economische Zaken Gemeente Amsterdam en woningcorporatie Eigen Haard. Informatie: www.lelylaan.nl

Op straat tijdelijk schoolplein voor basisschool Pro Rege

In de Emanuel van Meterenstraat krijgt basisschool Pro Rege tijdelijk een schoolplein tot na de zomer van 2008. Begin oktober wordt een deel van de straat afgesloten, zodat dit een doodlopende weg wordt. Het speelterrein is alleen toegankelijk voor kinderen van de Pro Rege. De basisschool met vierhonderd leerlingen, die een nieuw gebouw bouwt, heeft verzocht om het schoolplein op straat. Het nabije zorgcentrum De Schutse weet van de komst van de tijdelijke speelplaats, de toegang tot hun laad- en losplek blijft in takt. Het verkeersbesluit is genomen nadat de politie positief adviseerde. De informatie is onderweg naar de verkeerscommissie.

Wachtende fietsers voor stoplicht krijgen hele breedte

Fietsers die vanuit de Comeniusstraat het kruispunt met de Johan Huizingalaan willen oversteken, kunnen op de hele rijbaan voor het stoplicht wachten. Ze krijgen een zogenoemde Opgeblazen Fiets Opstelstrook. Nu ze niet meer langs de rijbaan hoeven te wachten, zijn ze minder kwetsbaar voor de dode hoek van de vrachtwagens.

Sierplein opknappen begint

De werkzaamheden voor het Sierplein beginnen eind augustus. Vóór de Sinterklaas- en kerstdrukte begint is alles klaar, zo heeft het stadsdeel de ondernemers beloofd. Ook tijdens de werkzaamheden blijven de winkels bereikbaar. Markus BV gaat het doen, uit zes gegadigden bij een openbare aanbesteding had deze aannemer de beste offerte. De conditie van de negentien esdoorns is matig tot slecht. Zij worden gerooid en er komen vijf lindes, twee honingbomen en 22 sierperen voor in de plaats.

Verdronken bomen kappen bij de kinderboerderij

Behalve de noodkap voor de negentien bomen bij de kinderboerderij, worden ook eenentwintig andere bomen in deze kuil gekapt. Zij zijn nauwelijks geworteld en instabiel. Aan de Staalmeesterslaan komen ter compensatie zeventien nieuw bomen.

August Allebéplein: Youth on the Move

Op 1 september vanaf 13.00 uur op het August Allebéplein is het Youth on the Move festival, georganiseerd door 24-karaat. Met panna knock out, kickboksen, street dance, luchtkasteel, schminken en tekenwedstrijd. Artiesten: Douzi en Chebba Hanane, woonachtig in Marokko. Subsidie komt ondermeer van Wij Amsterdammers (budget Slotervaart). Medewerking: Impuls, Mex-it, Far West, Kansweb, de Politie en de buurtvaders Al Mawadda. Info: www.24-karaats.nl en www.youthonthemove.nl

Agenda


* Vrijdag 24 augustus 18.00 uur Opening Waterval aan de Oostoever van de Sloterplas. Met voorstelling Mobile Arts. Stadsdeelwethouder Paulus de Wilt (Cultuur, Economie) is aanwezig. Daarna volgen er negen dagen lang activiteiten en kindervoorstellingen. Locatie: Sloterplas. Meer informatie: www.watervalfestival.nl.

* Vrijdag 31 augustus: West Beach Filmfestival. Op acht opeenvolgende weekendavonden is het buitengebied van het Sloterparkbad omgetoverd tot openluchtbioscoop, waar vanaf het water films zullen worden vertoond. Het is de vierde keer dat het West Beach Filmfestival wordt gehouden. Locatie: Sloterparkbad, President Allendelaan 3.

* Vrijdag 31 augustus 19.00 - 20.30 uur Fringe Festival, dans en theater voorstelling Kinderboerderij Uylenburgh
* Zaterdag 1 september vanaf 13.00 uur op het August Allebéplein Youth on the Move festival, tweede editie. Met panna knock out, kickboksen, street dance, luchtkasteel, schminken en tekenwedstrijd. Artiesten: Douzi en Chebba Hanane, woonachtig in Marokko. Organisatie: 24-karaat. Info: www.24-karaats.nl en www.youthonthemove.nl.

* Zondag 2 september 20.00 uur Slotprogramma Waterval aan de Oostoever van de Sloterplas. Met voorstelling Mobile Arts. Stadsdeelwethouder Ineke Ketelaar (Wonen, Stedelijke Vernieuwing) is aanwezig.

* Maandag 4 september: Africa in the picture: buitenfilms kijken over Afrika. Locatie: August Allebéplein.

* Zaterdag 8 september vanaf 8.30 - 15.30 uur Milieudag, start in de Van Eesterenzaal, Piet Mondriaanstraat .... Met ondermeer een fietstocht naar het Afval Energiebedrijf. Met de bus kan ook. Stadsdeelwethouder Paulus de Wilt (milieu) is erbij. Aanmelden: Eigenwijks, 020-3460670, info@eigenwijks.nl.
* Zaterdag 8 en zondag 9 sptember: Open atelierdagen kunstenaarscollectief Nieuw en Meer. De kunstenaars richten een monumentale martkstraat in met vijftig kramen, venters, muzikanten, eten en drinken. Locatie: Oude Haagseweg - tussen de Nieuwe Meer en de Ringvaart.