Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Stadsdeel start invordering schuld Kwakoe

Stadsdeel:"Evenement blijft behouden voor Zuidoost."

Maandag 27 augustus j.l. heeft een gesprek plaatsgevonden tussen het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost en het bestuur van Kwakoe Events. Onderwerp van gesprek: de achterstallige schulden van het bestuur van het Kwakoe Zomerfestival bij het stadsdeel. Op basis van dit gesprek gaat het dagelijks bestuur over tot het innen van de schuld. De schuld bestaat uit niet betaalde leges, reinigingskosten en precariobelasting.

Vanaf 1998 heeft Kwakoe Events een betalingsachterstand van in totaal een paar ton bij het stadsdeel opgelopen. Deze schuld bestaat onder andere uit het niet betalen van de jaarlijkse reinigingskosten, precariogelden en kosten verbonden met diverse ontheffingen. Het jaarlijkse terugkerende festival is een particulier initiatief en ontvangt van het stadsdeel geen subsidie.

In het verleden zijn er diverse gesprekken geweest over betalingsregelingen. Ondanks toezeggingen van de zijde van Kwakoe Events, er bestaan geen misverstanden over de hoogte van de te innen bedragen, is het de festivalorganisatie niet gelukt aan deze betalingsregeling te voldoen. In het gesprek van afgelopen maandag heeft het bestuur aangegeven geen mogelijkheden te zien om de achterstallige schulden te vereffenen.
Voor het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost is dat de reden om binnenkort over te gaan tot het instellen van een eerste vordering. Hoe om te gaan met het restant van de achterstallige schulden, daar zal het dagelijks bestuur binnenkort een besluit over nemen.

De schuld die Kwakoe Events bij het stadsdeel heeft uitstaan, bestaat al geruime tijd.
Vanwege het maatschappelijk belang van het festival voor het stadsdeel, de betekenis ervan voor haar inwoners en voor veel mensen van buiten Zuidoost en Amsterdam, heeft het stadsdeelbestuur de afgelopen jaren herhaaldelijk geprobeerd om met de organisatie tot een oplossing te komen. Afgelopen maandag werd duidelijk dat Kwakoe Events niet aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.

Elvira Sweet: "Kwakoe is voor ons belangrijk. Linksom of rechtsom, wij zullen er voor zorgen dat ook in 2008 opnieuw een Kwakoefestival zal plaatsvinden. Wie dat gaat doen en in welke vorm, daar komen we op terug. Maar dat het er komt, daar twijfelen we niet aan."

De recent benoemde Emile Jaensch, portefeuillehouder Financiën: "Het Kwakoefestival is één van de belangrijkste evenementen van Zuidoost. Niettemin is het belangrijk om als overheid te laten zien dat je geen onderscheid maakt. Gelijke monniken, gelijke kappen. Dat is misschien nog even wennen maar zo gaan we het doen."