Buma/Stemra

Meer mogelijkheden voor promotie van eigen muziekrepertoire Buma/Stemra en Creative Commons Nederland starten pilot

Buma/Stemra en Creative Commons Nederland starten een pilot waarbij leden van Buma/Stemra de mogelijkheid krijgen muziekwerken ter beschikking te stellen onder niet-commerciële Creative Commons licenties. Ook kunnen componisten en tekstschrijvers, die hun werk tot op heden alleen onder Creative Commons licenties uitbrachten, ervoor kiezen om lid te worden van Buma/Stemra en zo deze organisatie vergoedingen te laten innen voor commercieel gebruik van hun werken. Met deze pilot willen Buma/Stemra en Creative Commons Nederland de Nederlandse makers van muziekwerken meer mogelijkheden bieden in het promoten van hun eigen repertoire.
Nederland is het eerste land waar deze vorm van samenwerking tussen een auteursrechtenorganisatie en Creative Commons wordt gerealiseerd. Lawrence Lessig, oprichter en voorzitter van Creative Commons International: "Deze unieke en innovatieve samenwerking tussen Buma/Stemra en Creative Commons is de eerste stap naar meer keuzevrijheid op het gebied van exploitatie van muziek werken in de digitale wereld."
Ronald Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is ingenomen met dit initiatief: "De pilot sluit aan bij de groeiende behoefte van creatieve makers om hun werken zelf te verspreiden via digitale netwerken. Muzikanten kunnen nu hun werk in alle vrijheid en met gemak nationaal en internationaal onder de aandacht brengen. Tegelijkertijd behouden ze de voordelen van collectief beheer. Deze samenwerking tussen Buma/Stemra en Creative Commons is uniek. De collectieve rechtenorganisatie Buma/Stemra laat zien open te staan voor innovaties en kent daarin internationaal zijn gelijke niet. Nederland bevestigt met deze samenwerking zijn positie als een vooruitstrevende vestigingsplaats voor creatieve ondernemers."

Meer maatwerk

Creative Commons Nederland en Buma/Stemra zijn verheugd over deze pilot die makers meer vrijheid biedt in de keuze tussen commerciële en niet-commerciële exploitatie van hun werken. De opkomst van internet vraagt om een grotere mate van flexibiliteit in het beheer van de auteursrechten. Het is om die reden dat Buma/Stemra sinds 2005 binnen het project Flexco* de mogelijkheden onderzoekt om aan de hand van nieuwe technologische ontwikkelingen meer maatwerk te leveren aan hun leden, zonder dat dit ten koste gaat van het collectief. Cees Vervoord, directievoorzitter Buma/Stemra: "Dit initiatief sluit aan op ons streven optimale service te bieden aan onze rechthebbenden. We hopen met deze pilot de muziekauteur beter te kunnen faciliteren bij de promotie van hun repertoire."

Einde alles of niets scenario

Tot nu toe was het voor makers niet mogelijk om delen van hun repertoire voor niet-commercieel gebruik op internet ter beschikking te stellen en tegelijkertijd voor commercieel gebruik van deze werken wel een vergoeding te laten innen door Buma/Stemra. Paul Keller, Public Project Lead van Creative Commons Nederland: "We zijn blij dat dankzij deze pilot een einde komt aan het alles of niets scenario. De Creative Commons Licenties vormen zo een aanvulling op het bestaande systeem van collectief beheer."
De pilot is gestart op 23 augustus 2007 en zal een jaar duren, waarna een evaluatie zal volgen. De pilot staat open voor alle Nederlandse componisten en tekstschrijvers. Meer informatie over de pilot is te vinden op: www.bumastemra.nl en www.creativecommons.nl.

Over Creative Commons Nederland

Creative Commons Nederland (CC-NL) is een samenwerkingsproject van Nederland Kennisland, Waag Society en het Instituut voor Informatierecht (IViR). Creative Commons is een alternatief licentiesysteem waarbij makers van auteursrechtelijk beschermde werken ervoor kiezen om hun werken zonder voorafgaande toestemming te delen met anderen, onder vooraf opgestelde voorwaarden. Door gebruik van Creative Commons Licenties kan een maker zijn werk op eenvoudige en transparante wijze verspreiden onder een groot publiek en zo meer bekendheid verwerven. Door werken naast collectief beheer ook onder Creative Commons Licenties beschikbaar te stellen kunnen makers het potentieel van internet benutten om aandacht voor hun gehele repertoire te creëren.

Over Buma/Stemra

Buma/Stemra behartigt in Nederland de belangen van binnen- en buitenlandse muziekauteurs en -uitgevers. De kerntaak van Buma/Stemra bestaat uit de exploitatie (incasseren en uitkeren van vergoedingen) en het management van muziekauteursrechten voor bij haar aangesloten componisten, tekstdichters en muziekuitgeverijen. Buma/Stemra voert haar diensten op een
zakelijke en efficiënte wijze uit via belangenbehartiging en dienstverlening met de hoogste kwaliteit tegen de laagst mogelijk kosten. Buma/Stemra beschermt het muziekauteursrecht en ondersteunt het cultureel (nationaal) muziekproduct. Het is daarmee een organisatie die méér doet dan de exploitatie van muziekauteursrechten alleen.


*In 2005 lanceerde Buma/Stemra het project Flexibel Collectief Beheer, waarbij de mogelijkheden worden onderzocht om aan de hand van nieuwe technologische ontwikkelingen meer maatwerk te leveren aan rechthebbenden, zonder dat dit ten koste gaat van de collectieve exploitatie, zoals een regeling voor eigen muziek op de eigen website.

Lees de speech van Bernt Hugenholtz, Hoogleraar Auteursrecht, Universiteit van Amsterdam en Directeur, Instituut voor Informatierecht (IViR).