DSM


Published: 08:15 27.08.2007 GMT+2 /Source: DSM N.V. /AEX: DSM /ISIN: NL0000009827

DSM investeert in specialist op het gebied van detectie van voedselversheid

DSM Venturing, het onderdeel van Koninklijke DSM N.V. dat zich bezighoudt met corporate venturing, heeft vandaag bekendgemaakt dat het een investering heeft gedaan in Food Quality Sensor International Inc. (FQSI). FQSI is een in de Verenigde Staten gevestigde onderneming die zich bezighoudt met het ontwikkelen en op de markt brengen van nieuwe technologieën voor het detecteren van de versheid van bederfelijke voedingsmiddelen. De geavanceerde sensortechnologie van FQSI zal worden geïntegreerd in verpakkingsconcepten voor verse producten zoals vlees en gevogelte. Dit is de eerste deelneming van DSM op het gebied van Speciale Verpakkingen, een van de gebieden die binnen DSM's strategie Vision 2010 - Building on Strengths zijn aangemerkt als Emerging Business Areas.

Het nieuwste product van FQSI, SensorQ(TM), is een sensor in de vorm van een etiket dat door de vleesverpakker aan de binnenkant van een verpakking voor vlees of gevogelte wordt geplakt. Het etiket detecteert de gasvormige producten die vrijkomen bij de groei van voedselbacteriën die zich binnen de verpakking bevinden. De technologie is afgestemd op de Amerikaanse en internationale regelgeving ten aanzien van bederf van vlees en gevogelte en is voorzover bekend tot op heden het enige concept waarmee de versheid van vlees op een kosteneffectieve manier kan worden gedetecteerd. FQSI is bezig met de afronding van de laatste tests en de validering van SensorQ(TM) en verwacht het product later dit jaar op de markt te kunnen brengen.

De investering in FQSI geeft DSM aansluiting bij de voedselverpakkingsmarkt in de VS. Tony de Vrught, Vice President EBA Specialty Packaging: 'Dit is een belangrijke mijlpaal voor onze activiteiten in deze nieuwe markt. Naast deze investering gaan we met FQSI en andere bedrijven samenwerken aan de ontwikkeling van concepten voor intelligente verpakkingen.'

Als antwoord op trends zoals een groeiend bewustzijn van het belang van voedselkwaliteit, de toenemende interactie tussen verpakte voedingsmiddelen en hun verpakking en aangekondigde veranderingen in de regelgeving werkt de Specialty Packaging-groep van DSM aan de ontwikkeling van doorbraakoplossingen op het gebied van voedselverpakkingen met innovatieve barrière-eigenschappen, die ervoor zorgen dat het voedsel langer vers blijft, de afgifte van geurstoffen wordt gereguleerd en de geschiedenis van het product kan worden nagegaan.

FQSI
FQSI (www.FQSInternational.com) werd in 2004 opgericht als uitvloeisel van het samenwerkingsverband dat The Charles Stark Draper Laboratory, Inc. destijds aanging met de belangrijkste leden van het sensortechnologie-ontwikkelingsteam van Draper, Navigator Technology Ventures en Marco Bonné, een ondernemer en topman binnen de voedingsmiddelensector, om zijn technologie voor detectie van voedselbederf te commercialiseren. FQSI houdt zich bezig met het ontwikkelen en commercialiseren van technologieën waarmee de versheid van bederfelijke etenswaren kan worden bepaald. Het hoofdkantoor en de laboratoria van FQSI zijn gevestigd in Lexington, Massachusetts (VS).

DSM Venturing
DSM Venturing investeert actief in durfkapitaalfondsen en beginnende ondernemingen op het gebied van voeding, farma en hoogwaardige materialen, de strategische groeigebieden van DSM. De missie van DSM Venturing is het verkennen van opkomende markten en technologieën op deze strategische gebieden om de product-portfolio van DSM te verrijken en waarde te creëren. DSM Venturing speelt ook een actieve rol bij het ontwikkelen van verschillende nieuwe businesskansen voor DSM binnen de zogeheten Emerging Business Areas: biomedische producten, witte/industriële biotechnologie, speciale verpakkingen en voeding op maat. Zie voor meer informatie over DSM Venturing www.dsm-venturing.com.


DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming ontwikkelt, produceert en verkoopt innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, coatings en verf, producten voor de bouw en elektrotechnische en elektronica-producten. DSM's strategie, genaamd Vision 2010 - Building on Strengths, is gericht op versnelde winstgevende en innovatieve groei van de specialty-activiteiten van de onderneming. De pijlers van deze strategie zijn marktgedreven groei en innovatie en uitbreiding in opkomende economieën. DSM heeft een jaaromzet van ruim ¤8 miljard en biedt werk aan zo'n 22.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De onderneming heeft vestigingen in Europa, Azië, Afrika, Australië en Noord- en Zuid-Amerika. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. Meer informatie over DSM is te vinden op www.dsm.com




DSM