Lucentis(R) nu vergoed

27/08/2007 09:00



Oogheelkunde Zonnestraal



Hilversum, 27 augustus 2007

Doorbraak in de vergoeding van de behandeling van patiënten met natte maculadegeneratie.

In de uitzending van NOVA van 25 augustus 2007 is uitgebreid aandacht besteed aan de vergoeding van het nieuwe geregistreerde geneesmiddel Lucentis(R). Oogheelkunde Zonnestraal en Agis Zorgverzekeringen hebben als eerste in Nederland een overeenkomst gesloten waardoor patiënten met een ouderdomsblindheid in de vorm van natte maculadegeneratie met het enige nieuwe geregistreerde geneesmiddel Lucentis(R) behandeld kunnen worden. Oogheelkunde Zonnestraal en Agis lopen hiermee vooruit op de onderhandelingen die momenteel tussen verzekeraars en centrale artsenorganisaties gaande zijn. Lucentis(R) is opgenomen op de lijst van dure geneesmiddelen en wordt tot op heden slechts in uitzonderlijke gevallen toegepast en vergoed. Veel patiënten waren dan ook genoodzaakt om voor deze behandeling uit te wijken naar het buitenland. Door de overeenkomst tussen Oogheelkunde Zonnestraal en Agis Zorgverzekeringen worden de behandelingen nu volledig vergoed bij Oogheelkunde Zonnestraal in Hilversum en Lelystad.

Maculadegeneratie wordt veroorzaakt door een afbraak van het meest lichtgevoelige plekje van het netvlies, de gele vlek of macula genoemd. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid bij vijftigplussers. Er zijn twee vormen maculadegeneratie, een droge en een zogenoemde natte vorm. In de natte vorm wordt het gezichtsvermogen aangetast door lekkende bloedvaatjes achter het netvlies, waarna littekenweefsel achterblijft. Het gezichtsvermogen is op de plaats van het littekenweefsel ernstig verstoord. Dit proces kan zeer snel verlopen, binnen enkele weken. Voor de patiënt zijn de symptomen merkbaar als beeldvertekening: rechte lijnen van bijvoorbeeld een tegelvloer in de badkamer vertonen plotseling krommingen. Behandeling met Lucentis(R) is uitsluitend succesvol toe te passen bij patiënten waarvan de natte maculadegeneratie zich in een beginstadium bevindt.

Oogheelkunde Zonnestraal is door Agis Zorgverzekeringen specifiek gecontracteerd voor het behandelen van maculadegeneratie met Lucentis(R). Oogheelkunde Zonnestraal en het AMC werken samen bij de behandeling van patiënten met maculadegeneratie. De behandelingen met Lucentis(R) zullen plaatsvinden in het Macula Expertise Centrum in de vestigingen van Oogheelkunde Zonnestraal in Hilversum en Lelystad.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie.