ROBA-DS lamellenkoppeling


Perfecte systeemoplossing voor windturbines

HENGELO, 20070827 -- Groene energie wordt in Nederland een steeds belangrijker thema. Gezien de stijgende kosten van onze energierekening en de maatschappelijke discussie over het milieu moet het gebruik van groene energie flink toenemen. In Nederland kunnen we profiteren van de wind om energie op te wekken. Dit heeft weer positieve gevolgen voor de bouwers van windturbines. En voor deze windturbines heeft de firma mayr Antriebstechnik een speciale lamellenkoppeling in de ROBA-DS serie ontwikkeld. Dit ogenschijnlijk eenvoudige component kan verschillende functies vervullen als het gaat om overbelasting en veiligheid. Deze ROBA-DS windenergiemodule voldoet aan alle eisen die aan windturbines worden gesteld.

Windturbines stellen veel uiteenlopende eisen aan de verbinding tussen de aandrijving en de generator. Een askoppeling die alleen het koppel spelingvrij kan overbrengen of twee assen kan uitlijnen is niet voldoende. Bij deze toepassing moet er met veel meer criteria rekening gehouden worden. In de ROBA-DS windenergiemodule zijn extra componenten ingebouwd die ervoor zorgen dat onverwachte hoge draaimomenten of schade aan het lager door lekstroom of blikseminslag opgevangen kunnen worden. Bovendien is bij de constructie veel aandacht besteed aan het feit dat de koppeling zo eenvoudig mogelijk gemonteerd en gedemonteerd kan worden.

Ontoelaatbare hoge draaimomenten ontstaan door kortsluiting. Door zowel een remschijf als een overbelastingselement in de ROBA-DS windenergiemodule te integreren, wordt schade aan de aandrijfas vermeden. Om schade van lekstroom of blikseminslag te voorkomen is in deze ROBA-DS een elektrisch isolerende tussenhuls ingebouwd. Deze huls zorgt ervoor dat de aandrijving en de generator van elkaar gescheiden blijven. Bovendien is de tussenhuls zo geconstrueerd dat deze radiaal gedemonteerd kan worden zonder de generator of aandrijving te verplaatsen. Door het gebruik van kleine spanschroeven kan een normale momentsleutel gebruikt worden om het juiste aanloopkoppel te bereiken en hoeft de spanschroef niet hydraulisch aangedraaid te worden





Groneman B.V.