Lange asielprocedure veroorzaakt psychiatrische klachten


ASSEN, 20070827 -- Uit een promotieonderzoek van Kees Laban, psychiater en clusterhoofd behandelbeleid van De Evenaar, blijkt dat de duur van de asielprocedure een belangrijke risicofactor is voor psychiatrische problemen bij asielzoekers. De Evenaar is het Centrum voor Transculturele Psychiatrie van GGZ Drenthe.

Onderzoek
Laban deed onderzoek naar psychiatrische stoornissen bij twee groepen Iraakse asielzoekers. De eerste groep was net in Nederland, en de tweede groep verbleef al twee jaar of langer in Nederlandse asielzoekerscentra. In de tweede groep bleek 66% last te hebben van één of meer psychiatrische stoornissen. In de eerste groep was dit percentage 42%. Laban heeft gezocht naar de oorzaken van dit significante verschil en komt tot de conclusie dat de lange asielprocedure de hoofdoorzaak is.

Vacuüm
Asielzoekers zitten soms jarenlang in een asielprocedure. Al die tijd leven ze in een soort vacuüm. Ze hebben weinig controle over hun situatie, ze mogen niet werken, hebben weinig geld en moeten vaak verhuizen. Daarnaast ervaren ze de continue stress van dreigende uitzetting. Dit leidt bij veel mensen tot onder andere ernstige depressies, angststoornissen en lichamelijke klachten.

Aanbevelingen
In het onderzoek doet Laban aan aantal aanbevelingen. Zo zouden de procedures absoluut korter moeten. Een behoorlijk aantal mensen zit namelijk langer dan 2 jaar in een procedure. Verder is het van groot belang dat er meer preventieve maatregelen worden genomen, bijvoorbeeld het organiseren van dagactiviteiten en betere gezondheidsvoorlichting. Als laatste moeten de mogelijkheden om te werken drastisch worden uitgebreid. Het gemis van werk blijkt een erg grote stressbron te zijn en een belangrijke oorzaak van psychiatrische klachten.

Buiten beeld
Een deel van de (ex)asielzoekers met psychiatrische problemen is al in zorg bij De Evenaar of bij vergelijkbare instellingen. Maar een groot deel blijft nog buiten beeld. Het is moeilijk om met deze mensen in contact te komen. In sommige culturen rust er een groot taboe op geestelijke gezondheidszorg. Dat is iets waar je heen gaat als je echt krankzinnig bent, denkt men. Organisaties die betrokken zijn bij de inburgering van asielzoekers, zoals gemeenten, scholen, vrijwilligerswerk en huisartsen, moeten volgens Laban deze mensen op het pad zetten naar de hulpverlening.

De Evenaar
De Evenaar is het Centrum voor Transculturele Psychiatrie van GGZ Drenthe. De Evenaar biedt aangepaste psychiatrische behandelvormen voor alle mensen met een andere culturele achtergrond. Standaard behandelvormen sluiten niet altijd aan bij de behoefte van allochtonen. Bij transculturele psychiatrie is er daarom extra aandacht voor de eigen cultuur van de cliënt.





GGZ Drenthe