Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


27 aug 2007

Klink informeert G27 over financiering heroïneverstrekking

Minister Klink van VWS wil de financiering van nieuwe behandelplaatsen voor medicinale verstrekking van heroïne gelijk trekken voor alle deelnemende gemeenten. Dat heeft hij in een brief aan de G27 laten weten.

De nieuwe behandelplaatsen zullen na 2007 op dezelfde manier gefinancierd worden als de zes pilotgemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Heerlen en Groningen. Zij zullen gemiddeld een bedrag van EUR16.500 per behandelplaats ontvangen. Voor alle behandelplaatsen zal dan eenzelfde financierings- en verantwoordingsregime gelden.

Gemeenten die de behandelplaatsen niet voor het eind van dit jaar hebben gerealiseerd, moeten de subsidie terugbetalen. In uitzonderlijke gevallen wil de minister toestemming verlenen om een deel van het budget in 2008 in te kunnen zetten. Hij heeft vertegenwoordigers van de gemeenten uitgenodigd voor een gesprek over de voortgang en continuering van de medische heroïneprojecten.

Het experiment met heroïneverstrekking op medische indicatie aan langdurig verslaafden is in 1998 begonnen. Doel van het experiment was te onderzoeken of de situatie van zwaar verslaafde uitbehandelde harddruggebruikers verbetert als zij een behandeling krijgen van methadon gecombineerd met heroïne.