Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen lid Van der Ham over de mogelijke executie van 18 Nigeriaanse mannen (http://www.minbuza.nl:80/nl/actueel/brievenparlement,2007/08/Beantwoording-vragen-lid-Van-der-Ham-over-de-mogel.html) 27-08-2007 |

Samenvatting:

Inhoud:

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van der Ham over mogelijke executie van 18 Nigeriaanse mannen. Deze vragen werden ingezonden op 16 augustus 2007 met kenmerk 2060723190.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van
Buitenlandse Zaken, op vragen van het
lid Van der Ham
(D66) over mogelijke executie
van 18 Nigeriaanse mannen.

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het bericht dat in Nigeria 18 mannen zijn opgepakt en voor een islamitische rechtbank zijn aangeklaagd wegens het verrichten van homoseksuele handelingen, waarvoor zij mogelijk veroordeeld worden tot de dood door steniging? 1) Hoe beoordeelt u dit bericht?

Antwoord
Ja.

Uit dit bericht blijkt de nog immer bestaande stigmatisering van en intolerantie tegenover homoseksuelen in (delen van) de Nigeriaanse samenleving. Dit acht ik verontrustend. Er is echter geen sprake van een aanklacht wegens homoseksueel gedrag, waarvoor een veroordeling tot de doodstraf mogelijk zou zijn. Uit thans beschikbare informatie blijkt dat betrokkenen worden beschuldigd van schending van art. 372(2) (e) van het shari'a-strafrecht, dat travestie en aannemelijkheid van homoseksueel gedrag strafbaar stelt met maximaal een jaar gevangenisstraf of twee jaar voor recidivisten.

Inmiddels zijn vijf van de 18 aangeklaagden op borgtocht vrijgelaten.

Vraag 2
Welke acties onderneemt u tegenover de Nigeriaanse regering teneinde deze executies te voorkomen? Is dit bericht reden voor u om de Nigeriaanse ambassadeur te ontbieden? Zo neen, waarom niet? Onderneemt de Nederlandse ambassadeur in Nigeria actie op dit gebied? Zo neen, waarom niet? Welke acties onderneemt u, mede in het licht van uw antwoorden op eerdere schriftelijke vragen over een homowet in Nigeria 2), in EU-verband?

Antwoord
Teneinde de kans op succes te vergroten kunnen interventies tegenover de Nigeriaanse regering het beste worden uitgevoerd in EU-verband. Daartoe is evenwel volledige informatie nodig over de exacte gang van zaken m.b.t. de gearresteerden. Ik heb de Nederlandse ambassadeur te Abuja verzocht deze informatie te verzamelen en vervolgens met zijn EU-collega's te bezien op welke wijze de kwestie op de beste manier onder de aandacht van de autoriteiten gebracht kan worden.

Gelet op bovenstaande acht ik het ontbieden van de Nigeriaanse ambassadeur nog niet aan de orde.
Zoals eerder gemeld steunt de Nederlandse ambassade te Abuja diverse Nigeriaanse maatschappelijke organisaties bij hun lobby tegen het in maart 2006 ingediende wetsvoorstel 'Same Sex Marriage Prohibition Act'.

Aangezien de bij dit wetsvoorstel betrokken senaatscommissies geen overeenstemming konden bereiken over de tekst, werd de vrees dat de wet zou worden aangenomen vóór de verkiezingen van april 2007 niet bewaarheid. Dit betekent dat de wet, indien deze opnieuw op de parlementaire agenda komt, geheel opnieuw behandeld zal moeten worden.

De ontwikkelingen rondom de arrestatie van de 18 Nigeriaanse mannen worden door enige door EU-ambassades ondersteunde NGO's nauwgezet gevolgd, opdat indien nodig tijdig verdere actie ondernomen kan worden. Steun van deze ambassades aan maatschappelijke organisaties, gericht op bewustwording op het gebied van homoseksualiteit en lobby-activiteiten teneinde een herleving van het wetsvoorstel te voorkomen, zal worden voortgezet.


---