Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 27 augustus 2007

Vrijwilligers actiever dan ooit in Noord-Hollandse landschap

Er zijn steeds meer vrijwilligers actief in natuur en landschap van Noord-Holland. In 2006 beheerden vrijwilligers 200 ha natuurgebied, werden 3.356 hoogstamfruitbomen en 5.686 knotbomen gesnoeid of geplant, werden 450 houtwallen of andere landschapelementen opgeknapt, 705 kerkuilenkasten en 415 steenuilenkasten onderhouden, 21 broeihopen voor ringslangen en 12 paddentunnels aangelegd en 25 ijsvogelwanden geconstrueerd. De 2.800 vrijwilligers zijn actief binnen 127 groepen die allemaal zijn aangesloten bij Landschap Noord-Holland. Bij al dat werk gebeurde slechts vijf kleine ongevallen.

Met het Jaarverslag Vrijwillig natuurbeheer 2006 heeft Landschap Noord-Holland voor het eerst inzichtelijk gemaakt hoeveel er door de vrijwilligersgroepen gewerkt is. De gegevens zijn gebaseerd op de jaarlijkse enquête die de aangesloten vrijwilligersgroepen invullen. Uit de enquête blijkt dat de betrokkenheid van de vrijwilligers groter is dan ooit en ook dat het aantal mensen dat meewerkt is gestegen. De grote diversiteit aan werkzaamheden die door vrijwilligers worden uitgevoerd is opvallend. Traditioneel wordt er veel hooiwerk verricht door vrijwilligers. Tegenwoordig zijn er ook veel groepen bezig met het beschermen van zeldzame soorten zoals ijsvogels, uilen, amfibieën en reptielen en het herstel van verruigde gebieden.

Veel mensen zijn bijna wekelijks actief in natuur- en landschapbeheer. In 2006 bleken er 140.000 mensuren door vrijwilligers te zijn gewerkt. Te vergelijken met een organisatie met zo'n 80 fulltime medewerkers. Weidevogelvrijwilligers en onderzoeksvrijwilligers zijn hierbij buiten beschouwing gelaten. Overigens zijn jongeren ondervertegenwoordigd binnen de groepen. Landschap Noord-Holland hoopt scholieren te stimuleren door hen een maatschappelijke stage aan te bieden. Via de vrijwilligersvacaturebank www.natuurwerk.nl kan iedereen zien welke vacatures er zijn.

Landschap Noord-Holland ondersteunt de vrijwilligersgroepen onder andere door het geven van ecologische adviezen, cursussen en het uitlenen van gereedschappen. Ook wordt geld gezocht voor het uitvoeren van projecten waardoor nog meer mensen actief betrokken worden. De provincie Noord-Holland maakt deze ondersteuning financieel mogelijk. Projecten worden gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.

Het Jaarverslag vrijwillig natuurbeheer 2006 is gratis te bestellen bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, telefoon 0251-362 762 of via de website www.landschapnoordholland.nl te raadplegen.